DeLaval huldigt nieuwe GMP-installatie in

DeLaval, onderdeel van de Zweedse Tetra Laval Group, heeft in de industriezone van Drongen zijn nieuwe GMP-productie-eenheid in gebruik genomen. Die werd opgetrokken naast de bestaande site. Omtrent de investering in het hele project werden, naar goede Zweedse gewoonte, geen bijzonderheden verstrekt. Het zou evenwel om “enkele” miljoenen euro’s gaan. De nieuwe 1.600 m2 grote eenheid zal medicinale producten vervaardigen voor melkveehouderijen in Europa, Afrika en Azië. Niet onbelangrijk is dat de nieuwe entiteit ook klaar is om producten van meer visceuze aard te gaan produceren. DeLaval hoopt immers in 2011 een nieuwe generatie visceuze uierdipmiddelen te kunnen introduceren.
DeLaval is de agri-afdeling van de familiale Tetra Laval Group. De onderneming is wereldwijd marktleider in melkmachines.
De tweede activiteitenpijler van DeLaval is alles wat met Milk Quality & Animal Health te maken heeft, zeg maar de farma- en chemische divisie binnen DeLaval. Andere onderdelen van de Tetra Laval Group zijn Tetra Pak (aanbieder van verpakkingsoplossingen) en Sidel (dat gespecialiseerd is in verpakkingsoplossingen voor vloeibare levensmiddelen).
Vorig jaar noteerde Tetral Laval Group met 32.191 medewerkers een omzet van 11 miljard euro. Met een omzet die net boven het miljard euro uitsteeg, is Delaval - met 4.700 medewerkers wereldwijd - de kleinste divisie binnen de groep.
Drongen
In Drongen is het hoofdkwartier gevestigd van de Milk Quality & Animal Health-activiteiten van DeLaval International.
De vestiging, die ook de verkoop in Europa en Azië aanstuurt, tekent voor een belangrijk deel van de divisie-omzet.
Voorts produceert DeLaval in zijn Oost-Vlaamse vestiging uierdipmiddelen, ontsmettingsmiddelen en detergenten. Andere productievestigingen bevinden zich in Polen, de Verenigde Staten (4), Nieuw-Zeeland en China.
De centrale R&D wordt in Kansas City (Missouri) verzorgd.
“De veldproeven onder Europese omstandigheden worden eveneens in Drongen gecoördineerd,” verduidelijkt Olivier Martin-Schmets, director Portfolio Milk Quality & Animal Health.
In Drongen zijn een 70-tal medewerkers tewerk gesteld.
GMP-entiteit
De nieuwe GMP (Good Manufacturing Practice)- of farma-site van DeLaval in Drongen kwam versneld tot stand nadat een verwoestende brand, medio 2007, de oude accommodatie in de as legde.
De nieuwe productie-eenheid vervaardigt volgens de GMP-normen medicinale producten voor melkveebedrijven.
In concreto betreft het de productie van uierdipmiddelen voor koeien en ontsmettingsmiddelen.
“De nieuwe site biedt vooral nieuwe mengmogelijkheden, die vereist zijn voor de aanmaak van nieuwe producten in ontwikkeling,” verduidelijkt Martin-Schmets.
In concreto zijn in de nieuwe eenheid vier mengtanks beschikbaar, met een totaalcapaciteit van 40.000 liter.
“DeLaval heeft een assortiment nieuwe visceuze producten in ontwikkeling, die aansluiten op onze focus op bio-security enerzijds, de gezondheid van de dieren anderzijds,” onthult Tim Nicolaï, vice-president Business Area Aftermarket & Services, DeLaval International.
De nieuwe producten verkeren momenteel in de klinische fase. Registratie volgt wellicht in de loop van 2010 om het jaar daarop de effectieve commercialisatie aan te vatten.
De nieuwe site van DeLaval staat overigens gelijk met een capaciteitsuitbreiding van 25%. Die bedraagt voortaan 18.000 ton op jaarbasis.
Met een marktaandeel van 30% in melkrobots is DeLaval in België onbetwist marktleider. Anders is het gesteld op het vlak van de dierenhygiëne, waar de onderneming met zowat 15% marktaandeel vooralsnog genoegen moet nemen.
Het lijdt weinig twijfel dat de nieuwe generatie visceuze uierdipmiddelen, die een hogere performantie wordt toegedicht, dat cijfer moet helpen op te krikken.
In het uierdipsegment stelt DeLaval wereldwijd wel marktleider te zijn met een aandeel van om en bij de 20%.
Verder marktonderscheid streeft DeLaval na door niet alleen zijn producten veiliger en traceerbaar te maken, zoals in de nieuwe GMP-eenheid in Drongen het geval is, maar ook door ten volle de kaart van de duurzaamheid te trekken.
“Rendabele melkveebedrijven zijn duurzame melkveebedrijven,” benadrukte Joakim Rosengren, president en ceo van DeLaval International AB, niet toevallig in zijn gelegenheidstoespraak.
DELAVAL
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.