“Klaar voor B2B-textielverzorging van morgen”

Mireille N.V. (Heusden-Zolder), actief in de sector van de textielverzorging, heeft 1,8 miljoen euro geïnvesteerd in een uitbreiding met ruim 50% van zijn wasserijcapaciteit. Op weekbasis kan de onderneming voortaan 75.000 stuks aan, in plaats van de 45.000 van weleer. Ook tijdens weken met feestdagen kan Mireille thans een stipte dienstverlening waarborgen omdat in een buffer voor weken met een feestdag werd voorzien. In de voorbije vier jaar investeerde de onderneming nagenoeg 4 miljoen euro in milieu- en energie-ingrepen. Duidelijk is dat de KMO zich wapent voor de toekomst. General manager Willy Bellinkx verwacht dat enkele collega’s in het middenpeloton het moeilijk zullen krijgen. “Sommige spelers hebben in de voorbije maanden en jaren hun toekomst geconsumeerd,” luidt het.
Marcel Van de Voorde richtte in 1955 in Wemmel wasserij Mireille op.
Die focuste op de particuliere markt in Brussel en randgemeenten.
In 1964 bracht de onderneming zijn activiteiten over naar Heusden-Zolder in Limburg.
Dat had niet alleen te maken met een gebrek aan uitbreidingsmogelijkheden in Wemmel maar evenzeer met een krapte op de arbeidsmarkt.
In Limburg vond de onderneming een ruim aanbod aan vrouwelijke arbeidskrachten.
Bovenop beschikte men in Heusden-Zolder over eigen waterwinning, water dat bovendien een laag kalkgehalte had en derhalve prima geschikt bleek voor wasserijdoeleinden.
Begin de jaren ’70 is Mireille in Limburg eveneens van start gegaan met particuliere ophaalrondes.
General manager Willy Bellinkx ging in 1981 bij het bedrijf aan de slag als distributieleider in Heusden-Zolder.
In Heusden-Zolder, waar de productie-activiteiten zijn gecentraliseerd, heeft Mireille een bedrijfsterrein van 25.000 m2 in uitbating, dat voor 14.000 m2 is bebouwd.
In Merchtem nam het bedrijf in 1994 een 2.900 m2 groot distributiecentrum in gebruik, op een terrein van 11.100 m2.
Daar is ook het call center van de onderneming gehuisvest.
Aldus kwam een einde aan alle activiteiten in Wemmel, waar Mireille in 1972 nog een nieuw distributiecentrum inhuldigde.
Vandaag verzorgt Mireille zijn logistieke activiteiten vanuit Merchtem enerzijds, Heusden-Zolder anderzijds.
Operationeel worden hun respectieve actieterreinen afgelijnd door de as Brussel-Antwerpen.
Het dagelijks bestuur van Mireille is vandaag in handen van Koen Vandevenne, Marc Neyens en Willy Bellinkx.
De raad van bestuur wordt vervolledigd met Jan Van de Voorde en Jan Roesems..
Succesvolle diversificatiestrategie
Met 250 medewerkers boekte Mireille vorig jaar een omzet van 14,6 miljoen euro.
Dat was een luttele 4,5% minder dan in 2008, een resultaat waarop de onderneming, omwille van de diepe crisis, met de nodige fierheid mag op terugblikken.
Een en ander heeft ook te maken met de succesvolle diversificatie die de KMO sinds medio de jaren ’80 opzet.
In 1983 zette Mireille een strategische stap door, naast de zorg voor particuliere klanten, een service-pakket voor de industriële klanten te ontwikkelen.
Het onderhoud van werkkledij, de verhuur van schoonloopmatten en de recyclage van werkschoenen waren drie pijlers waarop werd verder gebouwd.
Willy Bellinkx: “Mireille put vandaag de dag 90% van zijn omzet in business-to-business-omgeving. De dienstverlening is intussen uitgegroeid tot “Much more than laundry”. Bedrijven hebben nu eenmaal nood aan partners die een geïntegreerde dienstverlening kunnen bieden. Voor de industrie ontwikkelden we een totaalassortiment aan diensten en producten, zodat, naast het onderhoud, ook de verkoop van werkkledij, werkschoenen en andere PBM’s (persoonlijke beschermingsmiddelen, nvdr.) intussen tot het aanbod horen”.
“Diversificatie betekent nieuwe markten, nieuwe klanten, maar ook nieuwe concurrenten die je aanpak als bedrijf stimuleren in het voordeel van de klant. Mireille’s insteek focust op een samenwerking met de klant op basis van klantentevredenheid. Dat houdt onder meer een flexibelere aanpak in dan contractueel vastgelegde huurovereenkomsten of afnamevolumes,” aldus onze gesprekspartner.
KMO-focus
Door zich heel specifiek op het KMO-segment te richten, bakt Mireille traditiegetrouw een hoge mate van flexibiliteit in zijn dienstverlening in.
“Onze hele bedrijfsorganisatie is afgestemd op een kwaliteitsvolle dienstverlening ten gunste van kleine en middelgrote bedrijven,” benadrukt de general manager.
Op logistiek vlak werd de bedrijfsstructuur vanuit diezelfde bekommernis ontplooid.
Zo schakelt Mireille voor zijn distributie-activiteiten een vloot van 40 bestelwagens in.
“Ook de bestellers maken deel uit van Mireille’s totaalaanpak van dienstverlening. Chauffeurs, zonder meer, passen niet meteen binnen dit plaatje,” luidt het.
Het hele logistieke plaatje is overigens bijzonder belangrijk voor de klanten-service van Mireille.
“Eigen distributie is een wapen in de hedendaagse concurrentiestrijd. Mireille hanteert een klokvast levercircuit. Op basis van vaste afspraken tot op het niveau van de individuele klant,” zo nog de general manager.
Door zijn full-service en focus op het KMO-segment, wist Mirelle de impact van de crisis in het voorbije half jaar binnen de perken te houden.
“Industrieel wassen is hoedanook een conjunctuurgevoelige actviteit gebleken. De meeste van onze KMO-klanten blijken echter met een bepaalde veerkracht de crisis te willen en te zullen overwinnen”, aldus Bellinkx.
Sinds vorig jaar biedt Mireille klantspecifieke webshop-oplossingen voor hun bestellingen.
Nederlandse toestanden?
In tegenstelling tot Nederland, waar nog slechts een beperkt aantal spelers in de markt van de industriële wasserij actief zijn, hebben de klanten in België nog een veel ruimere keuzemogelijkheid.
Willy Bellinkx: “De tijd van het oligopolie van vier à vijf grote internationale spelers is hier in België gelukkig nog niet aangebroken. Bovendien is een nieuwe polarisatie in de markt ontstaan. Kleine collega’s, die met het ineenstorten van de particuliere markt werden geconfronteerd, begaven zich op de markt van de strijkwinkels en de dienstencheques. Voor vele een bedrijfsreddende stap naar wat oorspronkelijk als sociale economie was bestempeld”.
De general manager van Mireille raamt het aantal spelers in het middensegment op een veertigtal.
“Vaak is de concurrentie in dat segment provinciaal of regionaal actief. Mireille onderscheidt zich als aanbieder met een nationale distributie,” stelt onze gesprekspartner.
Een consolidatiegolf, zoals Nederland beleefde, tekent zich in België vooralsnog niet af.
In het recente verleden toonde Mireille zich wel actief op het overnamepad.
Zo werd in 2005 de gefailleerde branchegenoot Sint-Pieter (Mol) geïntegreerd.
Vorig jaar lijfde de textielverzorger uit Heusden-Zolder een gedeelte van het klantenbestand van de overstag gegane wasserij Van Laethem (Antwerpen-Deurne) in.
Tevens nam Mireille het portfolio arbeidskledij van Lotor N.V. (Antwerpen-Hoboken) over.
Mireille lijkt intussen zijn omzetgeneratie op vrij evenwichtige basis te hebben gespreid.
Onderhoud van arbeidskledij en schoonloopmatten nemen intussen elk zowat 28% van de inkomsten voor hun rekening.
De verkoop van PBM’s is goed voor 20% van de omzet.
Het saldo wordt gegenereerd met ondersteunende diensten of gespecialiseerde services in onderaanneming voor rekening van derden.
In zijn speerpuntactiviteiten rekent Mireille voor het lopende jaar opnieuw op groei.
Overnames worden evenmin uitgesloten, de economische crisis heeft immers ook voor de wasserijsector zijn gevolgen.
“We voeren momenteel gesprekken met een viertal branchegenoten. Wat evenwel niet zeggen wil dat die allemaal in een eventueel succesvolle overnames zullen uitmonden,” waarschuwt Willy Bellinck.
Gewapend voor de toekomst
De recente capaciteitsuitbreiding geeft aan dat Mireille de toekomst met vertrouwen tegemoet ziet.
Voorts werd de voorbije jaren fors geïnvesteerd in milieu- en energievriendelijke ingrepen.
“In amper enkele jaren tijd groeide de energiefactuur van 1% tot 4,8% van de omzet,” wordt aangegeven.
Het ISO 9001-gecertificeerde Mireille maakt intussen werk van ISO 14001- (milieu-management) en EN 16001- (energie-management)-certificatie.
De onderneming mag zich tevens houder van het RABC-attest (vereist binnen de voedingssector, nvdr.) noemen.
Gemiddeld investeert Mireille 600.000 tot 800.000 euro op jaarbasis.
In de voorbije drie jaar lag dat investeringsplaatje gevoelig hoger.
Zo werd in 2007 en 2008 samen 1,9 miljoen euro vrijgemaakt voor een aantal ecologische investeringen, in eerste instantie in de vorm van milieuvriendelijke ingrepen ter verbetering van de procestechnieken en de optimalisering van de beschikbare afvalwaters.
Aansluitend werd een eigen waterzuiveringsstation afgewerkt.
In een eerste fase werd een membraan-bioreactor geïnstalleerd die, dankzij een doorgedreven biologische zuivering in combinatie met membraanfiltratie, de vuilvracht van in het afvalwater met maar liefst 90% reduceerde.
In een volgende stap werd een ozonisatieproces aan het gezuiverde water toegevoegd, zodat tot de helft van het afvalwater op een veilige manier en zonder kwaliteitsverlies terug inzetbaar kan worden gemaakt.
“Tussen 1990 en nu drong Mireille zijn waterverbruik op jaarbasis terug van 120.000 m3 tot 56.000 m3,” onthult Willy Bellinkx.
Vorig jaar werd, zoals gezegd, 1,8 miljoen euro geïnvesteerd.
Naast een aantal bijkomende maatregelen ter vrijwaring van het milieu, ging het gros van deze middelen evenwel naar een gevoelige uitbreiding van de was- en verwerkingscapaciteit voor werkkledij en aanverwante artikelen.
MIREILLE N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.