VIL van start met twee logistieke projectstudies

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL, Antwerpen) heeft de kick-off gegeven voor het nieuwe project "Intelligente en automatische Proof of Shipment (POS) en Proof of Delivery (POD) van hoogwaardige en kritieke goederen". Met het project wil het VIL, door technologische innovatie, de betrouwbaarheid en opvolgbaarheid van zendingen van bij de verlader tot aan de klant verhogen.

 

 

Doel is om, via een Proof of Concept, een sluitende opvolging te realiseren vanaf de verzending (POS) tot levering op de eindbestemming (POD) door middel van technologische hulpmiddelen, zoals RFID (Radio Frequency Identification) en RTLS (Real-Time Location-systemen) en open communicatieplatformen.

 

Deelnemende bedrijven aan het project zijn Scania Parts Logistics, Atlas Copco, Toyota Parts Centre Europe, Vika, Ewals Cargo Care, Caterpillar Logistics Services, Inc. en Facil.

 

Na een onderzoeksfase, waarbij de meest recente technologie‰n op vlak van RFID en RTLS en open communicatiesystemen ge‹nventariseerd en onderzocht zullen worden, zal de Proof of Concept concreet op twee logistieke ketens worden gerealiseerd.

 

Ook beleefde het VIL de kick-off van het "Brucargo Secured Gateway"-project.

 

Doel is om Brucargo, het vrachtgebied van Brussels Airport, te positioneren als beveiligde en meest beveiligde luchtvrachtzone van Europa.

 

Negen bedrijven op Brucargo nemen aan het innovatieve logistieke project deel.

 

Het gaat om DHL Global Forwarding, DHL Aviation, AD Handling, Flightcare, Aviapartner, WFS, Swissport, Dachser Air & Sea en The Brussels Airport Company.

 

Het VIL kan ook rekenen op de steun en participatie van SCALE (de organisatie waarin alle belanghebbende partijen op Brucargo zijn vertegenwoordigd), Voka - Kamer van Koophandel Halle-Vilvoorde, de Belgische douane en de POM Vlaams-Brabant.

Meer sectornieuws

Agenda