Fagron lijft Gallipot in

Onder impuls van zijn nieuwe referentie-aandeelhouder, Waterland Private Equity Investments, gaat Arseus op zoek naar verdere schaalvergroting. Toen Arseus in oktober 2007 als spin-off van Omega Pharma naar de beurs werd gebracht, luidde het dat het de bedoeling was een sterke Europese speler uit te bouwen door acquisities en integraties in sterke marktsegmenten. Nu Fagron, de farmaceutische compounding-divisie, de overname van het Amerikaanse Gallipot (Saint-Paul, Minnesota) aankondigde, zet Arseus zijn eerste stappen in de Verenigde Staten. Verdere acquisities sluit Fagron intussen niet uit, zowel in als buiten Europa.
Vorig najaar schoof Omega Pharma N.V. (Nazareth) zijn 24,04%-belang in Arseus naar Waterland Private Equity Investments door.
Voorts nam de risicokapitaalverschaffer 1,06% van de participatie van Couckinvest over.
Het opbouwen van dat referentiebelang kostte Waterland ruim 62 miljoen euro, bedrag dat mogelijk nog met een earn-out wordt verhoogd.
Ruim 51% van de Arseus-aandelen noteren momenteel aan de beurs.
Andere aandeelhouders zijn Couckinvest N.V. (11,31%), Fortis Investment Management (8,84%) en Arseus zelf (3,12%).
Arseus heeft vestigingen in België, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Nederland, Polen, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland en doet nu dus ook zijn intrede in de Verenigde Staten.
Vier divisies
Arseus heeft vier divisies in bedrijf, met name Arseus Medical, Arseus Dental, Fagron en Corilus.
Arseus Medical, dat op de Benelux focust, is toeleverancier van hardware, infrastructuurvoorzieningen en specifieke verbruiksgoederen voor klinische processen aan ziekenhuizen, rusthuizen en geneesheren.
Arseus Dental, dat in zes landen in Europa actief is, levert toe aan tandartsen en tandlabo’s.
Fagron is de farmaceutische compounding-divisie, die tot voor kort in 16 Europese landen actief was. Corilus, ten slotte, het voormalige Omega-Soft, is een software-ontwikkelaar van applicaties voor medische en verzorgingsomgevingen.
Het software-huis, dat zijn hoofdzetel in Spy en een vestiging in Aalter heeft, opende onlangs vestigingen in Nederland en Frankrijk.
“Het business-model van Arseus bestaat erin in alle segmenten integratie van oplossingen in heel samenhangende portfolio’s na te streven, met een sterk toegevoegde waarde in dienstverlening. Dat aanbod kan zowel sterk niche-gericht als technologisch zijn,” verduidelijkt Mario Huyghe, ceo Arseus Medical.
Dat Waterland zijn oog op Arseus liet vallen, ligt voor de hand.
Met doelgroepen als de apotheekwereld, ziekenhuizen, rusthuizen, private (tand)artsen en tandlabo’s … liggen de synergie-effecten voor het grijpen.
Zo houdt de private equity-speler in België belangrijke participaties aan in onder meer Senior Living Group, Ortho Group en MedHold.
Arseus bewerkt zijn niche-portfolio’s overigens bij voorkeur met eigen merken, dit in combinatie met A-brands.
Vorig jaar boekte de onderneming een omzet van 391 miljoen euro (+ 10,3%).
Niet alleen beweegt het bedrijf zich binnen een a-cyclische markt, ook de vergrijzing van de bevolking komt een aanbieder als Arseus niet ongenegen.
Van de nagenoeg 1.700 medewerkers op de loonlijst, is nagenoeg de helft in België werkzaam.
Naast het hoofdkantoor en het logistiek centrum in Waregem, heeft Arseus in eigen land ook vestigingen in Brussel, Antwerpen (commercieel hoofdkantoor voor Arseus Medical), Spy en Aalter.
Fagron: sterke groeier
Vooral Fagron, de farmaceutische compounding-divisie van Arseus, zette in de voorbije twee jaar sterke groeicijfers neer.
“De Europese Fagron-aanwezigheid is in volle uitbouw. Zo werden een aantal greenfields opgezet, onder meer in Groot-Brittannië (lees: Newcastle-upon-Tyne, nvdr.),” aldus Huyghe.
Ook in Bornem (Belgo-Chimica) en Nederland (Uitgeest) heeft Fagron eigen productievestigingen in bedrijf.
Naast de magistrale bereidingen, spitst Fagron zich ook toe op de toelevering van alle mogelijke uitrustingsgoederen voor apotheekomgevingen.
Met de overname van Gallipot zet Fagron zijn eerste stappen buiten Europa.
Gallipot (Saint-Paul, Minnesota) is een toonaangevend leverancier van magistrale bereidingen voor apotheken in de VS.
Vorig jaar noteerde de onderneming een omzet van 12,5 miljoen USD.
Naar verluidt zou de overnameprijs zowat 100 miljoen euro bedragen.
Bijkomende acquisities, zowel in bestaande markten, Scandinavië, Centraal- en Oost-Europa als buiten Europa, worden niet uitgesloten.
One-stop-shopping leverancier
“Als integrator, die uit verschillende portfolio’s een totaalaanbod creëert, wil Arseus zich in de toekomst nog sterker als one-stop-shopping leverancier profileren,” benadrukt Mario Huyghe.
“Dat totaalaanbod willen we op heel flexibele wijze, ook logistiek, vermarkten. Dit zowel in de markt van de individuele thuisverpleegkundige als van de grote verzorgingsinstellingen,” wordt daaraan toegevoegd.
Arseus Medical pakt overigens voor het eerst uit met een gestructureerd service-aanbod voor de thuisverpleegkundigen.
Vorig jaar bijvoorbeeld rolde de onderneming Arseus Medication Management uit.
Dat biedt een totaaloplossing voor het medicatie-management in rusthuisomgevingen, gaande van de apotheek tot de bij de individuele gebruiker.
“Net als Fagron, mikt ook Arseus Medical op verdere groei, zowel in de vorm van de expansie van het portfolio als geografische uitbreiding,” onthult de ceo Arseus Medical.
ARSEUS N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.