"Ontwikkelaar HR-pakketten op zoek naar breder draagvlak"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Prato Services N.V. (Genk) is gedoemd te groeien, weet gedelegeerd bestuurder Joris Peumans. Een strategisch partnership met een gereputeerde implementatiepartner lijkt daarbij een hoofdprioriteit. (Foto W & F)

Joris Peumans (Prato Services N.V.)


"Ontwikkelaar HR-pakketten op zoek naar breder draagvlak"


De armslag van uitzendorganisaties is sinds de afschaffing van het beschottenbeleid aanzienlijk toegenomen. Sommige aanbieders neigen vandaag de dag zowaar in de richting van de sociaal secretariaatsfunctie. Op die markt is het in 1998 opgerichte Prato Services N.V. (Genk) actief, dat zich toespitst op de ontwikkeling van specifieke HR-software voor uitzendkantoren, personeels- en selectiediensten. Met HIant en SOnet biedt Prato Services twee oplossingen, die zich respectievelijk op uitzendkantoren en sociaal secretariaten toespitsen. Nu al is in zekere zin sprake van een kruisbestuiving tussen beide oplossingen. Met de lancering van Sonet Self-Service mikt de KMO, via de end-users, op een grotere penetratie in de markt van de sociaal secretariaten die nog vaak zweren bij dure, in eigen beheer ontwikkelde software-tools. Met HIant wist Prato Services alvast een soliede reputatie in de markt van de uitzendorganisaties op te bouwen. Gedelegeerd bestuurder Joris Peumans verschaft tekst en uitleg. Strategische partnerships voor de verdere uitbouw van Prato Services lijken daarbij hoog op het verlanglijstje te staan.


Joris Peumans, van opleiding handelsingenieur met optie beleidsinformatica, stapte onmiddellijk na zijn studies als IT-ontwikkelaar in de huidige A & SAP Group, gerund door vader Peumans, die ASAP Interim, SAP Personeelsdiensten, SAP Werving & Selectie en een sociaal-juridische adviesafdeling omvat. In het vooruitzicht van de Y2K- en de euro-problematiek had de bedrijfsleiding pas beslist tot herontwikkeling in eigen beheer van de voor de werkzaamheden vitale software-tools. Bekend is dat in de sector van de sociaal secretariaten grote aanbieders zich al tot een fusie lieten verleiden precies omwille van de gigantische investeringen die de ontwikkeling van HR-software met zich brengt. Vandaar ook dat de voormalige IT-afdeling van de A & SAP Group in 1998 onder de naam Prato Services N.V. werd verzelfstandigd. Bedoeling: de vereiste IT-investeringen, tegen de achtergrond van een voorthollende sociale wetgeving, over een breder draagvlak te rendabiliseren. Grote voordeel voor Prato Services is dat de twee productlijnen, met name SOnet en HIant, werden ontwikkeld op basis van een twintigjarige ervaring in het personeelsgebeuren, al dan niet in een tijdelijk arbeidsverband.

"In de voorbije 5 à 6 jaar investeerde Prato Services zowat 2 miljoen euro in IT-development," aldus Joris Peumans, die vooralsnog het hele aandelenpakket in de onderneming controleert. LRM stond de onderneming een converteerbare obligatielening toe die, eventueel, in een 30%-participatie kan worden omgezet. Wat tot op heden niet is gebeurd. Wel is de bedrijfsvoering van Prato Services vandaag de dag reeds geschoeid op een leest (lees: raad van bestuur, maandelijkse rapporteringen, .) die samenwerking met externe partijen vlot mogelijk maakt, stelt onze gesprekspartner. Dat Prato Services in de voorbije jaren met succes een beleid van klantendiversificatie wist te voeren, staat vast. Hoewel de A & SAP Group nog steeds een belangrijke klant is, slonk de omzetbijdrage van de groep intussen tot 25 à 30%, zo nog onze gesprekspartner.


Twee productlijnen


Op de HIant-software van Prato Services draaien intussen vijftien uitzendorganisaties, gaande van klein naar groot, die samen een 150-tal kantoren uitbaten. "Dat biedt ons een marktaandeel van 15%. Opzet is in een tijdsspanne van een drietal jaar dat aandeel te verdubbelen. Jaarlijks starten we intussen twee tot drie nieuwe projecten op," aldus onze gesprekspartner.

In wezen is HIant een ERP-pakket voor uitzendorganisaties dat volledig centraal wordt aangestuurd. De software-tool dekt zowat alle processen af die zich binnen een uitzendkantoor kunnen afspelen, gaande van het inschrijvingsbeheer en commercieel beheer over de werkpostfiches, het profielenbeheer, het contractenbeheer, het prestatiebeheer en de communicatie tot en met de verloning en facturatie. "Boekhoudingsfunctionaliteit biedt HIant niet omdat Prato Services bewust kiest om zich op zijn kern-business, in casu HR-software, te focussen. Uiteraard voorziet HIant wel in de interfaces met alle courante boekhoudpakketten," zo nog gedelegeerd bestuurder Joris Peumans.

SOnet is het meest recente product in het aanbod van Prato Services, dat zich heel specifiek richt naar sociaal secretariaten. Tot het SOnet-porfolio horen een resem van modules als Basismodule (beheer werknemers, afdelingen, prestaties, loonhistorieken, .), Basisrapportering, Basisplanning, Uitgebreide rapportering, Uitgebreide planning (flexibele werven, projecten, .), Tikklokimport, Sociale documenten, Loonberekeningen + Overheidsverplichtingen, Export Excel, Sociaal-juridische databank, Sollicitantenbeheer, Dimona, Multifunctionele Aangifte (DMFA), Aangifte Sociale Risico's, HR self-service en Competentiebeheer.

Joris Peumans: "De markt van de loonberekening is een heel stugge markt waarin de sociaal secretariaten sterk verankerd zijn. Vandaar dat SOnet vandaag de dag inzonderheid bij de end users (lees: de bedrijven, nvdr.) draait. SOnet kan intussen op een 150-tal referenties bogen, waarvan niet alle gebruikers op onze loonmotor draaien. Bedoeling is wel SOnet ook ter beschikking van de sociaal secretariaten zelf te stellen. Temeer daar duidelijk werd aangetoond dat het pakket van Prato Services qua functionaliteit niet hoeft onder te doen voor de huidige, vaak in eigen beheer ontwikkelde applicaties".

Precies de meetbare efficiëntieverbetering van zowel SOnet als HIant geldt voor Prato Services als voornaamste concurrentiewapen. Zo verwerkt een huidige klant-sociaal secretariaat met behulp van de laatste SOnet-versie momenteel zowat 10.000 loonbriefjes per maand met de helft van het personeel. Een grote HIant-klant berekende zelf voor dat met de oplossing een efficiëntieverbetering van 22% werd neergezet (d.i. gemeten aan de hand van het aantal uitzendkrachturen die per dag per vaste medewerker worden verwerkt, nvdr.).


Uitzendkantoren als instapmodel


Prato Services mikt via het kanaal van de uitzendorganisaties duidelijk op een belangrijker marktpositie in de wereld van de sociaal secretariaten. Het recente samenwerkingsakkoord dat de Unique Groep op payrolling-vlak onlangs met het sociaal secretariaat van Partena sloot is, volgens Peumans, het duidelijkste bewijs dat de grens tussen beide activiteiten vervaagt. Joris Peumans: "Uitzendorganisaties verworden tot grote commerciële machines, die zich met steeds meer taken op HR-vlak inlaten. Werving & selectie gaf een eerste aanzet tot die verruimingsoperatie. Naar ons aanvoelen zal dat actieterrein op termijn ook uitdeinen naar de personeelsadministratie in zijn algemeenheid. Het hele Dimona-verhaal bracht die evolutie op gang. De hele administratieve rompslomp rond de dienstencheques wordt ook nu al behartigd door de interimkantoren. De fijnmazigheid van het netwerk van de uitzendorganisaties zal van bijzonder nut blijken om de verbreding van dat actieterrein te ondersteunen". Onze gesprekspartner sluit derhalve niet uit dat op een bepaald ogenblik bepaalde uitzendorganisaties tot de integratie van een bestaand sociaal secretariaat zullen overgaan. Met een duaal HR-aanbod van softwareproducten voor enerzijds uitzendbedrijven, anderzijds sociaal secretariaten, waarin nu al duidelijk sprake is van een zekere convergentie- en synergietendens, zit Prato Services ingeval van een dergelijke toenadering goed. Opmerkelijk is bijvoorbeeld dat een vooraanstaand sociaal secretariaat intussen reeds toenadering tot Prato Services zocht met het oog op integratie van de HIant-applicatie in hun eigen systemen. "Grote sociaal secretariaten mogen dan wel over software-oplossingen beschikken. Die blijken evenwel niet steeds geënt op de noden van de uitzendorganisaties, die, qua loonmassa, hoedanook een interessante markt blijven," weet onze gesprekspartner.


Gedoemd tot groeien


"De sociale wetgeving is, zoals bekend, heel wat dynamischer dan pakweg de boekhoudwetgeving. De trein nieuwe sociale maatregelen die zich enige tijd terug op gang trok en nog lang niet aan zijn eindstation toe is, vergt gigantische investeringen in IT-ontwikkeling. Prato Services heeft derhalve geen andere keuze dan te groeien en marktverruiming na te streven. Nu al draait de HIant-software bijvoorbeeld bij niet-software-bedrijven zoals Group 4 Falck dat, vanuit zijn SAP-applicatie, op HIant een beroep doet voor het beheer van zijn divisie Events & Reception Services. SOnet heeft overigens al interfaces lopen met de verloningspakketten van gereputeerde spelers als Acerta of Groep S. Met tien medewerkers zette Prato Services vorig jaar een omzet neer van 630.000 euro. Dit jaar wordt op 800.000 euro gemikt. Op middellange termijn dient naar 1,5 miljoen euro doorgegroeid.

Joris Peumans beseft dat, ongeacht de performantie en de functionaliteit van de geboden productlijnen, de huidige dimensie van zijn onderneming onvoldoende is om bij sociaal secretariaten en grote uitzendorganisaties voldoende geloofwaardigheid af te dwingen. "Vandaar dat Prato Services momenteel op zoek is naar een structurele en strategische samenwerking met een vooraanstaande implementatiepartner," luidt het. Daarbij worden vooralsnog alle opties (samenwerkingsverband dan wel kapitaalsparticipatie, nvdr.) open gehouden. Een aantal onderhandelingen zijn momenteel lopende. "Als gespecialiseerd aanbieder zou Prato Services op heel wat toegevoegde waarde kunnen rekenen indien tijdens piekperiodes of voor de implementatie van grote projecten op de steun van pakweg twintig extra-ontwikkelaars zou kunnen worden gerekend," luidt het.


SOnet: eindgebruikers en . sociale secretariaten?


Duidelijk is dat SOnet bij de sociaal secretariaten nog niet op dezelfde marktperceptie kan rekenen als HIant bij de uitzendorganisaties. Over een bijkomende grote HIant-implemenatie verkeren de onderhandelingen momenteel in een eindfase. Zonder te dagdromen, maakt Joris Peumans zich sterk dat aan die perceptie kan worden gesleuteld en dat kansen op synergieën mogelijk zijn. "Erkende sociaal secretariaten werken vooralsnog met hun eigen pakket, wat hen handenvol geld qua ontwikkeling kost. De toenemende complexiteit van de sociale wetgeving mag dan wel koren op de molen van de sociaal secretariaten zijn, men kan moeilijk aan de vaststelling om dat de greep op de informatie door de overheid steeds groter wordt. Zeker eens cross-checking tussen Dimona en de DMFA een feit wordt. De vraag stelt zich derhalve eens het automatiseringsproces aan overheidswege is voltooid, wat nog de bestaansreden van een sociaal secretariaat op het stuk van de loonberekening zal zijn," vraagt onze gesprekspartner zich luidop af. Of, zo u wil, in hoeverre de huidige IT-investeringen van de sociaal secretariaten nog te verantwoorden vallen en of de evolutie naar een gemeenschappelijk IT-platform geen meer verantwoorde keuze is.

Nu ook de uitzendkantoren zich op de markt van de loonberekening beginnen te roeren, rest sociaal secretariaten blijkbaar weinig keuze dan hun accent meer en meer in de richting van de adviesverlening te verschuiven.

Prato Services poogt zich als niche-speler alvast bij de end-users in de kijker te werken met de lancering van de nieuwe "SOnet Selfservice"-module, die net de testfase met glans doorstond. Bedoeling van "SOnet Selfservice" is de papierberg op de personeelsdienst gevoelig in te perken door werknemers in staat te stellen via het web (Internet of intranet) een aantal handelingen zelf te stellen waarna verwerking door de computer(s) van het sociaal secretaraat volgt. Werknemers kunnen bijvoorbeeld on-line hun vakantie-aanvraag, ziektemeldingen, onkostennota's en aantal kilometers die voor rekening van de werkgever worden afgemaald, doorsturen. Andere mogelijkheden omvatten onder meer het raadplegen van de laatste loonbrief of van de fiche 281.10.

Vanaf volgend jaar neemt Prato Services zich voor ook actiever de markt van de niet-erkende sociaal secretariaten (lees: boekhoud- en accountancykantoren, nvdr.) te bewerken die, omwille van de complexe sociale wetgeving, vaak achter de schermen met een erkend sociaal secretariaat samenwerken. "Eens de bedrijfscao of andere data in de SOnet-applicatie zijn geparametriseerd, kunnen die partijen probleemloos opnieuw de loonberekening ter harte nemen en zodoende nieuwe, recurrente inkomsten aanboren die hoger liggen dan de commissionering waarmee ze het thans moeten stellen," meent Joris Peumans.

Andere niet onbelangrijke doelgroep voor SOnet blijven uiteraard de end users. SOnet is immers geschikt voor ondernemingen met 30 tot 3.000 werknemers op de loonlijst. Omwille van zijn Limburgse "roots" bevindt het gros van de SOnet-referenties zich vooralsnog in die provincie (Rieter, SML, Nikita, .) maar met het Vlaamse vleesverwerkende bedrijf Pluma N.V. (Wommelgem) heeft Prato Services alvast een eerste niet-Limburgse stevige referentie beet. "Er zullen steeds bedrijven zijn die, afgedekt door een goede software-tool en dito onderhoudscontract, opteren om hun personeelsadministratie onder eigen dak te houden," besluit onze gesprekspartner.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.