Security en groene karakter voorname aandachtspunten

Keuze van zakelijke notebooks

Bij het kiezen van een zakelijke notebook is de keuze vaak niet aan de gebruiker maar in veel gevallen aan een IT-manager die bepaalt welke notebook er wordt aangekocht. Dit is met name het geval bij KMO’s en grotere bedrijven. De IT-manager kijkt naar zaken als: beheersbaarheid, security, kosten, ROI (return on-investment), lifecycle, image stability, common options, onderhoud, kwaliteit, garantie, energie/milieu aspecten, reseller-relatie, … Dat zijn over het algemeen objectieve zaken die meetbaar en budgetteerbaar zijn.

 

Bepaalde constructeurs ontwikkelden hun notebooks op basis van voornoemde punten.

Sommige bouwen hun notebooks bovendien in eigen fabrieken, met vrijwel allemaal eigen onderdelen (denk aan scherm, HDD, batterijen, geheugen, ODD).

Door eigen onderdelen te gebruiken kunnen fabrikanten het gebruik van onderdelen van de hoogst mogelijke kwaliteit waarborgen.

Door ook het productieproces volledig in eigen handen te nemen, kunnen producten afgeleverd die aan de hoogst mogelijke kwaliteiteisen voldoen.


Uit onderzoek blijkt onder andere dat bepaalde batterijen veel minder vaak uitvallen dan andere.


Op de markt zijn uitermate solide gebouwde notebooks voorhanden die van de laatste technologie gebruik maken.

De behuizing is voorzien van magnesium waardoor deze toch licht blijft maar zeer solide is.

Notebooks blijven per slot van rekening een mobility product.

 

Security

 

Security is en blijft een gevoelig onderwerp voor een onderneming. De werknemer haalt gevoelige bedrijfsinformatie binnen op zijn notebook en vervolgens stapt hij met zijn notebook naar buiten.

Een moment van onoplettendheid en de notebook verdwenen (uit de auto gestolen, uit de handen gegrist door een voorbij rijdende scooter, …). In dat geval ligt de gevoelige informatie op straat.


Bepaalde notebooks zijn met een TPM-module toegerust. Aldus zijn alle opgeslagen data op de harde schijf met encryptie beveiligd en niet toegankelijk voor buitenstaanders. 


Groot voordeel van een notebook ten opzichte van een desktop-PC is uiteraard dat de PC kan worden meegenomen, naar een andere locatie, meeting-ruimte, huis; …

Als de notebook binnen het kantoor wordt verplaatst, wordt hij in veel gevallen uit de docking gehaald en loopt men er mee rond.

De kans is zeer groot dat als je op dat moment de notebook om wat voor reden dan ook uit je handen laat vallen, de harde schijf beschadigd raakt en de notebook niet meer bruikbaar is.

Om dat te voorkomen zijn uitvoeringen met een Free Fall-sensor beschikbaar.

Deze sensor meet een versnelling in het geval de notebook uit de handen valt en blokkeert de koppen van de harde schijf.

De harde schijf gaat namelijk over het algemeen stuk doordat de koppen de harde schijf beschadigen vanwege een val.

 

Groene technologie

 

Binnen bedrijven en ondernemingen wordt het bewustzijn van milieubelasting en energieverbruik steeds belangrijker.

Steeds meer notebooks aligneren zich op de internationale eisen, zijn gecertificeerd  en hebben de meest belangrijke keurmerken (zoals TCO GEEA).


Daarnaast kunnen de schermen voorzien zijn van LED-backlight in plaats van CCFL. LED-gebruik vergt veel minder energie.


Bijkomend voordeel voor de gebruiker is dat de batterij-autonomie hierdoor ook toeneemt en de notebook dus langer zonder netstroom kan werken.

 

Kleinzakelijke gebruiker

 

Een kleinzakelijke gebruiker, bijvoorbeeld een eenmanszaak, stelt vaak een paar andere eisen aan zijn notebook.

Omdat hij zelf de keuze kan bepalen, worden zaken als design en performance in het beslissingstraject meegenomen.

Zo zijn heel stijlvol afgewerkte uitvoeringen op de markt met een rubber coating aan de buitenkant die heel prettig aanvoelt en eenvoudige beschadigingen voorkomt.

De binnenkant is mogelijk afgewerkt met een aluminium design wat een premium gevoel geeft.

Vanwege het gebruik van onder andere aluminium en magnesium blijft het gewicht heel beperkt.


Omdat deze gebruiker de notebook ook veel privé zal gebruiken voor doeleinden als foto- en videobewerken, worden er ook eisen gesteld aan de performance.


Handig zijn in dat geval notebooks met de laatste Intel Core i5-processoren aan boord alsook eventueel een nVIDIA 1 GB grafische kaart voor optimale prestaties.


Naast bovengenoemde zaken moet een zakelijke notebook voldoen aan een aantal essentiële vereisten. Zo moet het scherm ontspiegeld zijn (ARBO).

Voorts moet de notebook voorzien zijn van een business/pro OS, veelal Windows 7 Pro tegenwoordig. Dit voor maximale security en dito beheersbaarheid.

Om efficiënt te werken is het prettig als de gebruiker de notebook in een docking kan plaatsen en niet, elke keer als de notebook wordt neergezet of meegenomen, er allerhande kabels hoeven in- en uitgeplugd.

 

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Samsung Belgium. Meer info: www.samsung.be).