Proof of Concept VeLP+ succesvol afgerond

In oktober 2008 werd het startschot gegeven voor het doorbraakproject VeLP+, het Vlaams e-Logsitics Platform voor intercontinentale containeropvolging. Na twee jaar intensief werk is de Proof of Concept succesvol afgerond. De testresultaten tonen aan dat het gebruik van het VeLP+ platform duidelijke voordelen oplevert voor de logistieke sector op het vlak van beveiliging, visibiliteit en tijdsbesparingen.


Het VeLP+ platform, ontwikkeld door het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) V.Z.W., werd de afgelopen maanden uitgetest op een corridor met Toyota vanuit Zuid-Afrika naar Diest en een corridor met Scania vanuit Brazilië naar Opglabbeek, allebei via de Antwerpse haven.

Gedurende vijf maanden werden meer dan vijftig containers opgevolgd via het VeLP+ platform. Dankzij bilaterale akkoorden met de Braziliaanse en Zuid-Afrikaanse douane zijn deze testen de eerste echte “Green Lane”-testen ter wereld en bijgevolg een primeur voor Vlaanderen.

De real-life testen bewijzen de goede technologische werking van het VeLP+ platform en de gebruikte security devices. Voor elke container kon de locatie, integriteit en inhoud worden nagegaan.

Deze informatie werd ook steeds naar de betrokken partijen gestuurd. Zo werden zij continu op de hoogte gehouden van de voortgang van de container, inclusief eventuele vertragingen of langere stilstanden zodat onmiddellijk kon worden geanticipeerd.

Door de verhoogde visibiliteit toont het VeLP+ platform daadwerkelijk aan dat een kortere of snellere doorlooptijd van containers praktisch haalbaar zijn.

Laadkisten kunnen ingeval van oponthoud snel gedetecteerd worden en kunnen onmiddellijk worden vrijgegeven door de douane, wat een merkelijke tijdswinst betekent. Zeker voor containers met een hoge cargo-waarde overtreffen de baten de kosten.

Projectpartners van het VeLP+ platform zijn Porthus, Deloitte, Inno.com, Sequoyah, EDC  (European Datacomm) en de Algemene administratie van de douane en accijnzen.