Hogere inflatie = nieuwe ontsporing loonkosten

“De nieuwe loonkostenontsporing van ons land ten opzichte van de buurlanden, stond in de sterren geschreven”. Dat zegt Paul Soete, ceo van Agoria, in een reactie op het uitgelekte CRB-rapport. De wet op het concurrentievermogen werkt niet en moet volgens de werkgeversorganisatie hervormd worden.

“De CRB-berekeningen zwijgen de historische loonhandicap dood en minimaliseren de jaarlijkse bijkomende ontsporingen. Zo worden telkens de verkeerde bakens uitgezet bij de loonsonderhandelingen. Intussen wordt ons land steeds duurder. Het verschil met Duitsland kost de technologische industrie in ons land intussen 18.000 jobs,” luidt het.

Volgens het rapport van de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) stegen de lonen in 2009-2010 met 3,9%, een half procent meer dan in de buurlanden. Een zoveelste ontsporing in vergelijking met de buurlanden.

Cumulatief hebben dergelijke stijgingen een nefaste invloed. Sinds het begin van de wet bedraagt de loonkostenontsporing al 3,8%. Telt men daar de historische handicap bij, loopt het verschil op tot 11%, meent men bij Agoria.

België groeide aldus uit tot het duurste land binnen heel de Europese Unie, dit ondanks de wet op het concurrentievermogen. Die wet bepaalt dat de loonkosten niet sneller mogen stijgen dan in de buurlanden.

Meer sectornieuws

Agenda