Storage- en data management-specialist lonkt naar middensegment

16/05/2011 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder

Zowel wereldwijd als in België zet storage-specialist NetApp (Sunnyvale, Californië) sterke groeiprestaties neer. Sinds kort besteedt de vendor, naast het corporate segment, steeds meer aandacht aan de snel groeiende brede middenmarkt. Voor die doelgroep pakt NetApp uit met een nieuw gebundeld aanbod, dat op transparante wijze de courante opslagbehoeften van de KMO afdekt. Om die markt optimaal te bedienen, is NetApp van start gegaan met de uitbouw van een netwerk Silver Partners. De ambities liegen er niet om. Tegen 2012 doet NetApp op EMEA-vlak een gooi naar het marktleiderschap. Derrick Struys en Tom Hoogmartens, respectievelijk area partner manager en business development manager MSE bij NetApp Belgium B.V.B.A. (Diegem), verschaffen tekst en uitleg.

NetApp, opgericht in 1992, bracht in 1993 zijn eerste opslagproduct op de markt.

“Net als de oprichters van Cisco oordeelden dat een server niet aan routing moest doen, deelden de initiatiefnemers van NetApp de overtuiging dat een server evenmin data moest uitserveren. Resultaat was een eigen operating system met de data bovenop dat op een appliance werd geënt,” herinnert area partner manager Derrick Struys zich, die inmiddels op ruim elf jaar ervaring in de storage-wereld kan terugblikken.

“Initieel focuste NetApp op het file-gedeelte (Word-, Excel- of andere bestanden, nvdr.) binnen de opslagwereld, wat vandaag op de markt klassiek als NAS (Network Attached Storage) wordt bestempeld. De massa-opslagproducten vandaag beschikbaar in de markt zijn de vrucht van de inspanningen van NetApp. Oorspronkelijk werden die vooral ontwikkeld ten behoeve van engineering-bedrijven in Linux- en Unix-omgevingen. In 1996 werd het file server-gedeelte naar de Windows-markt overgeheveld,” aldus Struys.

Het was overigens NetApp dat aan de bakermat van de file-gebaseerde genetwerkte opslag stond, zo nog de area partner manager.

“In de praktijk is het meest kritieke deel van de gegevens evenwel in blokformaat (databases, e-mail-berichten, …) beschikbaar. Vrij snel breidde NetApp derhalve zijn oplossingenportfolio uit met Block-gebaseerde genetwerkte storage, in de markt genoegzaam bekend als SAN (Storage Area Network). Over de jaren heen werden ook andere protocollen (FibreChannel, iSCSI, FibreChannel over Ethernet, …) aan het aanbod toegevoegd. Op zich zijn die verschillende protocollen echter niet zo belangrijk. Wat er wel toe doet is dat die vanuit één gemeenschappelijk systeem worden aangestuurd. Precies dat systeem brengt echte consolidatie binnen bereik, ongeacht het type data,” wordt daaraan toegevoegd.

NetApp’s FAS (Fabric Attached Storage)-platform is het resultaat van intense R&D en een rist acquisities sinds 2003.

Bij het ter perse staan stond NetApp op het punt Engenio van LSI Corporation over te nemen. Engenio is gespecialiseerd in hoogperformante netwerk-storage met hoge bandbreedtes.

Eerder werden Akkori Networks, Inc. (storage resource management en SAN-management software), ByCast, Inc. (opslagvirtualisatie voor grootschalige digitale archieven en storage clouds), Topio (software voor data-replicatie, -recovery en -bescherming vanop afstand), Decru (storage-beveiliging) en Spinnaker Networks (schaalbare systeemarchitecturen, gedistribueerde file-systemen, clustering-technologie en virtualisatie) aan de overnameriem geregen.

Voornoemde overnames geven aan dat NetApp bij machte is een oplossing te bieden voor alle mogelijke data-opslagomgevingen, maar tevens het hele spectrum van de mogelijke problematieken rond databeheer afdekt.

Drieledige focus

NetApp spitst zijn R&D-inspanningen sinds het begin toe op de ontwikkeling en verfijning van het eigen operating-systeem, dat de naam Data ONTAP draagt. Dat gebeurt vanuit een drieledige insteek, zo nog Struys:

“Strategisch opzet van NetApp is een zo sterk en efficiënt mogelijk platform voor alle gevirtualiseerde omgevingen uit te bouwen, ongeacht de aard van die virtualisatie-omgeving (VMWare, Microsoft, Citrix, …). Daarnaast ligt de focus ondubbelzinnig op Ethernet-technologie. Alle indicatoren in de netwerkwereld wijzen op een duidelijke consolidatie met Ethernet als uiteindelijke winnaar. Ten slotte richt NetApp zijn pijlen op disk-gebaseerde backup-omgevingen. Al was het maar omwille van de behoefte aan herstelling van de data ingeval van een sinister”.

Vier uitdagingen

NetApp’s concurrentie-voordeel schuilt, dixit Struys en Hoogmartens, in het achterliggende gemeenschappelijke platform dat verschillende opslagsystemen bundelen kan.

“Andere spelers stellen dat ook te doen, maar zijn er nog niet echt in geslaagd,” klinkt het.

De huidige consolidatie in grote data-omgevingen speelt onmiskenbaar in de kaart van een aanbieder als NetApp.

“Ook in KMO-omgevingen nemen de data explosief toe. Vandaar ook dat de hang naar consolidatie, “unified storage”, bijzonder groot is. De beschikbaarheid van een standaardplatform brengt voor bedrijven in het middensegment een makkelijker en transpanter beheer van hun data binnen bereik,” aldus Struys.

Waarmee meteen duidelijk wordt waarom NetApp nu voor het eerst op gestructureerde wijze zijn pijlen op het middensegment richt.

NetApp’s aanbod maakt komaf met de vier grootste problemen waarmee de KMO in zijn data-opslag worstelt, met name de groei van de opslag zelf, de bescherming van de data, het databeheer en, ten slotte, de schaalbaarheid.

De digitalisatiegolf is nog volop aan de gang terwijl ook rijkere data (zoals bijvoorbeeld video, nvdr.) weelderig tieren.

Derrick Struys: “Meer data-opslag vereist een efficiënt platform. Bovendien liggen die data niet langer opgeslagen in afgescheiden silo’s, zoals weleer. NetApp houdt in zijn portfolio efficiënte opslagsystemen aan die rekening houden met de opslagcapaciteit vereist voor de beschikbare data, de verhouding tussen beschikbare capaciteit en het gebruik van de data of die de mogelijkheid bieden multi-mode te gaan schalen. Uitgangspunt is, binnen de toenemende datatoevloed, zoveel mogelijk gegevens op zo weinig mogelijk fysieke diskruimte op te staan. Daarbij maken we gebruik van specifieke technologieën, die elkaar onderling versterken”.

Voorts is NetApp’s technologie er op gericht de beschikbaarheid van de data zo hoog mogelijk te maken. Niet alleen door middel van de voor de hand liggende redundantie, maar door vooral te focussen op het zo snel mogelijk terug on-line brengen van de data ingeval van een probleem.

“Een e-mail server die plat gaat als gevolg van een virusaanval, corruptie, foute handeling of dies meer vergt pakweg 8 à 72 uur om de applicatie terug aan de praat te krijgen. NetApp lost dergelijke problemen op in 15 tot 30 minuten, zonder dataverlies (d.i. met inbegrip van de logs),” stelt Struys.

Naast backup & restore, heeft het software-bedrijf uiteraard ook datarecovery-oplossingen in het aanbod.

“Databeheer in KMO’s is een complexe aangelegenheid geworden, die vaak aan de zorgen van een IT-partner wordt toevertrouwd,” schetst de business development manager Hoogmartens.

Voor die partners stelt NetApp transparante tools ter beschikking die hen de mogelijkheid bieden heel wat klantspecifieke ingrepen en manipulaties te doen zonder de operaties van de systemen tijdelijk buiten gebruik te stellen. De productiviteit van de medewerkers blijft zodoende ten allen tijde gevrijwaard.

“Vroeger spraken we over performance scalability, nu over operational scalability”, luidt het ter verduidelijking.

Zo zijn backups en restores op een non-disruptieve manier mogelijk van applicaties die gaan interfacen met bijvoorbeeld de e-mail berichten, de database-platformen, de virtualisatielaag, …

Met Data ONTAP als achterliggend gemeenschappelijk platform, zijn de geboden oplossingen vlot schaalbaar. Het platform kan immers alle protocollen en datatypes aan, zo heet het.

Voor een sterk groeiende KMO is dat een onmiskenbaar voordeel. Zeker indien zijn data abrupt en explosief groeien als gevolg van bijvoorbeeld een overname. Ook binnen het platform is ruimte voor schaalbaarheid. Bij migratie van entry- naar midrange- of van midrange- naar high-end systemen worden de bestaande disks gerecupereerd. Er worden enkel een zwaardere controller en extra-disks geplaatst, terwijl de werkwijze dezelfde blijft.

Nieuw bundelaanbod

Specifiek voor de KMO-markt pakt NetApp thans uit met een gebundeld aanbod waarin voornoemde functionaliteiten liggen vervat. Bedoeling van die verpakte oplossingen is het NetApp-portfolio voor de beoogde doelgroep te stroomlijnen en transparanter te maken.

“Exponent van de nieuwe aanpak is de Windows-bundel die de data-opslagbehoeften van de KMO meer dan voldoende afdekt. In die verpakte oplossing vindt het middenbedrijf alle tools vereist om zijn data efficiënt te bewaren, te beheren en te beschermen,” beklemtoont business development manager MSE, Tom Hoogmartens.

Of die oplossingen on-site dan wel off-site worden geïmplementeerd, hangt af van de keuze van de KMO. Aan de Windows KMO-bundel hangt een prijskaartje dat schommelt tussen de 5.000 à 8.000 euro naargelang van de geselecteerde functionaliteiten.

Om de kloof naar het middensegment te overbruggen lanceert NetApp een nieuwe webstek (www.efficiente-dataopslag.be) die op bevattelijke wijze inzicht verschaft in efficiënte data-opslag, bescherming van data, beheer van data, schalen van opslagomgevingen, …

Tom Hoogmartens: “Om onze ambities in het middensegment hard te maken gingen we anderhalf jaar terug van start met de uitbouw van een afzonderlijk partnernetwerk dat de NetApp-oplossingen vermarkt. Momenteel tellen we een zestigtal Silver Partners, die heel specifiek dat segment bewerken. Alleen in West-Vlaanderen, Limburg en Wallonië hebben we nog een paar witte vlekken, die we snel ingevuld hopen te zien”.

De Silver Partners bevoorraden zich bij Altimate (het voormalige Distrilogie, nvdr.) dat als distributeur optreedt.

Daarnaast werkt NetApp uiteraard samen met de belangrijkste integratoren, die soms ook in het middensegment actief zijn. In dat segment mocht NetApp intussen een aantal opgemerkte referenties optekenen zoals Picanol, Corelio, ZA-Verzekeringen of Fiscaal Kantoor Verminck.

Virtualisatie als opstap naar cloud

.“KMO’s kijken voor bepaalde oplossingen in de richting van de cloud. Een “big bang” valt evenwel nog niet te verwachten. Een eerste stap om naar de cloud te migreren, geheel dan wel gedeeltelijk, is überhaupt virtualisatie. Wie virtualisatie zegt, zegt genetwerkte storage,” weet Derrick Struys.

“Voornaamste tendens in het KMO-segment is momenteel de virtualisatie die de ontwikkeling van genetwerkte storage versnelt,” valt Hoogmartens bij.

In een volgende stap volgt pas het cloud-verhaal, in eerste instantie voor eenvoudige toepassingen als backup of uitwijkmogelijkheden.

Mikken op marktleiderschap in EMEA

NetApp is wereldwijd de op één na belangrijkste speler in de wereld van de data-opslag en bijhorend beheer.

Met Cisco, VMWare en Microsoft heeft het bedrijf, dat inmiddels aan NASDAQ noteert, sterke technologie-allianties lopen.

Vorig boekjaar klokte NetApp af op een omzet van 3,9 miljard USD. Dit boekjaar hoopt het management de omzetkaap van 5 miljard USD te ronden. In België groeit NetApp momenteel met 30%, aldus onze beide gesprekspartners.

“In de Belux heeft NetApp momenteel 12% van de open systems netwerk-storage markt in handen,” stelt Struys.

Vooral de middenmarkt moet voor flink wat groeidynamiek zorgen. In EMEA vertegenwoordigt de verkoop van NetApp-oplossingen aan het middensegment intussen 40% (35% in 2009, nvdr.).

Een en ander verklaart waarom NetApp zich sterk maakt tegen 2012 de marktleider binnen EMEA van de troon te kunnen stoten.

Vooral omdat die marktleider sterk binnen het high-end segment bedrijvig is en als dusdanig minder het middensegment weet aan te spreken, luidt de achterliggende filosofie.

HP en IBM, die NetApp een jaar terug moest laten voorgaan, zijn intussen op achtervolgen aangewezen, besluiten onze beide gesprekspartners niet zonder trots.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.