BMW Brussels mikt op 50%-toename verkoopsvolume

Investering van 25 miljoen

BMW Belgium heeft projectontwikkelaar IRET Development belast met de ontwikkeling van een nieuwe vestiging op een zichtlocatie langsheen de Leuvensesteenweg in Evere. Met het hele project is een investering van zowat 25 miljoen euro gemoeid. Ook de verkoopsactiviteiten van BMW Brussels Motorrad zullen er fors worden uitgebouwd. De prestigieuze “brand store” in de buurt van de Louizalaan blijft behouden.

BMW Brussels, een volle dochter van BMW Belgium N.V. (Bornem), met één van zijn sites gevestigd langsheen de Waterloolaan, is de grootste verdeler van de Duitse constructeur op het Belgische grondgebied.

In 1988 integreerde het bedrijf het een jaar eerder geopende BMW-filiaal in de Wethoudersstraat. In dezelfde accommodatie werd in juni 2007 een “BMW Brand Store” ondergebracht.

“Voor BMW hoort Brussel tot de Top 10-strategische locaties wereldwijd,” aldus Philipp von Sahr, president & ceo van BMW Belgium.

“Vandaar dat we ervoor opteerden in de Louizawijk een “Brand Store” te openen,” luidt het.

Op zijn site in  Evere baat BMW Brussels aan de Mommaertslaan een all-round automobielbedrijf uit dat zowel commercieel actief is als de dienst na-verkoop waarneemt.

Voorts zijn er het nationaal tweedehandscentrum gevestigd, dat permanent een tweehonderdtal wagens op voorraad houdt, alsook de activiteiten van BMW Brussels Motorrad.

“In onze bestaande vestiging te Evere bleek onze groeilimiet met een bebouwde oppervlakte van 11.000 m² bereikt. Om de dienstverlening op peil te houden, bleek uitbreiding de enige optie,” aldus Stefan De Smet, gedelegeerd bestuurder BMW Brussels.

Bekend is overigens dat BMW sterke groei-ambities koestert in het lagere segment. In 2014 mag een nieuwe instaplijn worden verwacht. In 2013/2014 lanceert de constructeur uit Beieren met de i3 overigens zijn eerste voertuig met elektrische aandrijving.

Zopas nog opende de BMW Group in joint-venture met SGL Automotive Carbon Fibers (SGL ACF) een nieuwe hoogtechnologische carbonvezelproductie-eenheid in Moses Lake (Washington) met het oog op de aanmaak van ultra-lichte carbonvezelversterkte plastics voor toepassing in de nieuwe BMW i-voertuigen.

Prijskaartje van 25 miljoen euro

Projectontwikkelaar IRET Development (Brussel), een zuster van Robelco, investeert om en bij de 25 miljoen euro in een maatspecifieke ontwikkeling voor BMW Brussels langsheen de Leuvensesteenweg in Evere, recht tegenover de huidige locatie aan de Mommaertslaan.

Op de voormalige Philips-site wordt het 5.000 m² bestaande tweedehandscentrum gerenoveerd en in een nieuw pand van 12.000 m² geïntegreerd.

Op dezelfde site worden voorts twee bijkomende panden opgetrokken, die respectievelijk de showroom (1.800 m²) en de onthaal- en afleveringsruimte zullen omvatten.

Het nieuwe filiaal van BMW Brussels zal op zijn nieuwe locatie over 28.600 m² bebouwde oppervlakte beschikken.

“Centraal in het gebeuren staat een efficiënte klantenbenadering. Zo zullen via een centrale inrijlaan acht toegangspoorten ter beschikking staan voor klanten die hun wagen voor onderhoud inleveren, elk met een bemande balie,” zo nog De Smet.

Het geheel wordt ook toegerust met een 2.800 m² grote werkplaats met 45 werkplekken, waarvan 39 met een hefbrug.

De nieuwe accommodatie gaat resoluut voor BREEAM “Good”-certificatie.

BMW Brussels zal zijn milieubewuste aanpak voorts laten blijken door niet enkel vervangwagens, maar eveneens motorfietsen, de BMW-scooter (die volgend jaar wordt gelanceerd, nvdr.) en fietsen ter beschikking van zijn klanten te stellen.

Ruimte voor groei

In zijn nieuwe accommodatie zal BMW Brussels volop de kaart van verdere groei trekken, zo blijkt. In Evere werd een tweedehandsactiviteit als pilootproject opgezet, die wegens plaatsgebrek momenteel stagneert.

Ambitie is vanuit BWM Belux de tweedehandsactiviteit over het hele dealer-netwerk uit te bouwen. Momenteel zet BMW Brussels jaarlijks een 900-tal tweedehandse voertuigen af.

Ook voor BMW Motorrad wordt de lat hoog gelegd. In Evere verkoopt BMW Motorrad op vandaag een 300-tal motorfietsen, zowel nieuw als tweedehands.

“Met de nieuwe, aangekondigde scooter en de komende elektrische uitvoeringen hopen we het verkoopsvolume in onze nieuwe vestiging te Evere, in een tijdsspanne van vijf jaar, tot 500 op te krikken,” zo nog de general manager.

Momenteel is BMW Brussels jaarlijks goed voor de verkoop van een 1.600 nieuwe personenwagens. Dat aantal zagen ze bij de invoerder tegen 2016 graag met zowat 50% opgevoerd.

Opening is gepland voor eind 2013, zowat het tijdstip waarop de BMW i3 zijn verschijning in de markt zal doen. BMW Brussels stelt momenteel 118 personen tewerk, waarvan 111 in Evere.

De “Brand Store” in de Louizawijk blijft ook in de toekomst zijn rol vervullen, met als belangrijke doelgroep de (Europese) ambtenaren. Beide sites vullen elkaar echter uitstekend aan.

Waar in de vestiging aan de Waterloolaan zowat 70% van de clientèle tot het particuliere segment en 30% tot de fleet-markt kan worden gerekend, ligt die verhouding in Evere precies andersom.