NetApp zet krachtdadig tegenoffensief op storage-markt in

Storage- en data management-vendors gaan steeds intensiever op zoek naar expansie in het middensegment. In EMEA eist NetApp in dat segment marktleiderschap op. Om weerwerk te bieden aan de nieuwkomers zet NetApp thans een grootschalig tegenoffensief in, met de nieuwe FAS 2240 als paradepaardje. Dit nieuwe device bundelt de geavanceerde NetApp-technologieën in een hardware-oplossing die niet alleen future-proof is, maar die zich tevens op transparante wijze laat beheren en extra-functionaliteiten aan boord heeft.
De nieuwe FAS 2240 is de opvolger van de FAS 2040, zeg maar één van de instapmodellen van NetApp.
De FAS 2020 dooft uit, de FAS 2240 wordt onderaan het NetApp-aanbod geherpositioneerd.
Tegen dezelfde prijsvoorwaarden, maar met beduidend meer performantie en extra-functionaliteiten ten gunste van de eindklant.
FAS staat voor Fabric Attached Storage, zeg maar genetwerkte storage, die zowel over fibre channel als Ethernet kan lopen. Dat geldt ook voor de FAS 2240.
“Fibre channel-toepasssingen in het KMO-segment zijn vaak historisch gegroeid. Steeds meer bedrijven schakelen terug naar Ethernet, dat minder duur is en zich makkelijker laat beheren. Die stap vermijdt ook dat men twee aparte netwerken in de lucht moet houden,” weet Derrick Struys, area partner manager bij NetApp Belgium B.V.B.A. (Diegem).
Performantie troef
De nieuwe FAS 2240 is dubbel zo performant als zijn voorganger. Voornaamste verschil schuilt echter in de koppeling met de nieuwe 8.1-code van Data ONTAP, NetApp’s operating system in combinatie met 10 Gb Ethernet.
“De nieuwe code draait op alle recente NetApp-systemen, behalve de FAS 2020. Naar nieuwe technologieën toe was het oude model niet echt future-proof te noemen,” aldus een eerlijke Struys.
Klanten die echter de nieuwe code zouden nodig hebben, wordt een eenvoudig upgrade-pad aangeboden.
Belangrijke troef van de FAS 2240 is zijn scaling-functionaliteit, valt business development manager MSE Tom Hoogmartens in.
“Daarbij gaat het niet enkel om performance scaling maar evenzeer om operational scaling. Dat laatste houdt in dat business continuity wordt gewaarborgd tijdens mogelijke performance scaling- of upgrade-ingrepen. De verschillende fysieke controllers worden immers als één logisch geheel gegroepeerd, waarbij de load base moeiteloos over de verschillende systemen kan worden verdeeld. In tegenstelling tot de FAS 2020, biedt de FAS 2240, dankzij de 8.1-code, ook scale out-mogelijkheden. Capaciteitsuitbreiding voorbij de limiet van een controller vergt voortaan niet langer het vervangen van de bestaande controllers door zwaardere varianten. Het hardware-systeem laat zich nu immers in de breedte verruimen, zodat de initiële investering van de klant gevrijwaard blijft”.
De FAS 2240 heeft bovendien 10 Gb Ethernet-functionaliteit aan boord.
“Vandaag heeft geen enkele KMO nood aan capaciteit van een dergelijke omvang. Met de explosieve groei van data, komt daar morgen wellicht verandering in,” weet Struys.
Dat NetApp daarmee anticipeert op toekomstige behoeften, blijkt ook uit het aanbieden van 10 Gb-functionaliteit over single-wire technologie.
“Voordeel is dat alle dataprotocollen over één verbinding lopen. Op gevirtualiseerde servers zitten de bottlenecks vaak in het aantal netwerkverbindingen. 10 Gb Ethernet-technologie anticipeert op de nieuwe netwerktopologieën van de toekomst,” luidt het.
Nieuw operating system, thin provisioning en deduplicatie
NetApp’s operating system Data ONTAP focust traditioneel op het optimaliseren van de opslagcapaciteit (lees: het maximaal benutten van de fysieke disk-ruimte, nvdr.).
“Vroeger had men de keuze tussen capaciteit enerzijds (RAID 5) of performantie anderzijds (RAID 10). Dankzij de RAID-DP (dual-parity)-technologie combineert NetApp “best of both worlds”. Daarbij worden de resterende capaciteit van een RAID 5-opslagsysteem en de performantie van een RAID 10 in een gemeenschappelijke oplossing gebundeld,” zo nog Struys.
De vendor gaat nog een stap verder in zijn rationalisatie-insteek wat benodigde disk space betreft met zijn deduplicatie-aanpak van data op blokniveau. Deduplicatie is een technologie die zich van gelijke versies van opgeslagen data ontdoet.
“NetApp is de enige vendor die block level-deduplicatie voor alle types data aanbiedt,” benadrukt Struys.
Voorts zweert NetApp, dat in 1993 zijn eerste opslagproduct in de markt zette, bij “thin provisioning”.
“Bedrijven provisioneren vaak teveel disk space op storage-vlak,” weet Tom Hoogmartens.
“Niettemin leert de ervaring dat voor bepaalde types data geen disk space hoeft geprovisioneerd. NetApp’s antwoord hierop bestaat erin de beschikbare opslagcapaciteit zo optimaal mogelijk te “poolen””.
Heraanknopen met disk shelf-technologie
In tegenstelling tot de FAS 2020 en 2040 knoopt de nieuwe FAS 2240 opnieuw aan met de disk shelf-technologie, waarin de controllers worden ingebed. Dat houdt in deze controllers naar een disk shelf kunnen worden omgezet en aldus kunnen worden ingezet achter een van de zwaardere 3000- of 6000-systemen, zonder datamigratie.
Derrick Struys: “NetApp’s oplossingen voor het middensegment vrijwaren de IT-investeringen van de klant op lange termijn. Concullega’s bieden het hele aanbod opslagproducten aan, gaande van entry-level over mid-range tot high-end systemen. In de praktijk blijkt elk van die systemen echter op verschillende platformen te draaien, wat hun beheersbaarheid bemoeilijkt en ook een migratie tussen die verschillende platformen inhoudt. NetApp daarentegen hanteert een strategie van consolidatie en unified storage, waarbij één gemeenschappelijk platform alle protocollen en datatypes aan kan”.
Beheersbaarheid
Precies uit die beheersbaarheid put NetApp één van zijn belangrijkste concurrentietroeven. Met één eenvoudige gebruikers-interface kunnen alle data, ongeacht het datatype, worden beheerd.
Zowat anderhalf jaar terug introduceerde NetApp daartoe een nieuwe System Manager-tool. De thans gelanceerde versie 2 van System Manager vereenvoudigt het beheer nog meer en blijkt ook transparant ingeval van uitbreiding van de opslaginfrastructuur.
De nieuwe opslagmodules van NetApp in het instapsegment kunnen voortaan overigens 24 disks aan, in plaats van 12 voorheen. De kleinere rack space vertaalt zich bovendien in nieuwe kostenbesparingen.
Met de nieuwe FAS 2240 positioneert NetApp zich bijzonder krachtdadig aan de onderkant van de opslagmarkt in het B2B-segment.
De technologische verouderde FAS 2020 ruimt plaats voor een prijsvriendelijke versie, die standaard een rijk arsenaal aan NetApp-functionaliteiten aan boord heeft (open platform, System Manager, thin provisioning, deduplicatie, schaalbaarheid, …).
“De FAS 2240 reikt bedrijven binnen de storage-markt een langere termijnoplossing aan, op basis van een drieledig adagium: Start right, Keep it simple en Grow smart,” vat Tom Hoogmartens tot slot samen.
NETAPP B.V.B.A.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.