Horeca en kasregisters: hoogtijd om zich voor te bereiden op 2013.

25/04/2012 OM 04:57 - Luc Willemijns
Placeholder
NULL

1 januari 2013 is een belangrijke datum voor iedereen die actief is in de horecasector (in ruime zin). Vanaf die dag wordt het gebruik van een door de btw-administratie erkend kasregister algemeen verplicht.

De reden ligt voor de hand: de horeca is een van de sectoren waar belastingfraude het vaakst voorkomt. Het gaat van een handgeschreven rekening op een bierviltje tot het kasregister waarvan de software toelaat om transacties waarvoor evenwel een kassaticket werd verstrekt te wissen. De rechtspraak heeft enkele relevante uitspraken gedaan in dit kader, vaak naar aanleiding van onderzoeken door de BBI.

De administratie besliste daarom om orde op zaken te stellen en alle actoren in de sector te verplichten zich uit te rusten met materieel waarmee niet gesjoemeld kan worden.

Dat verdient een woordje uitleg.

Vanaf 1 januari eerstvolgend zullen btw-bonnetjes en andere tickets uit de huidige kastregisters zo goed als onbruikbaar zijn. De uitbater zal dus een ticketsysteem van de registratiekassa moeten voorleggen voor elke verrichting ongeacht de aard ervan. Dat geldt dus ook voor het verstrekken van dranken buiten een maaltijd, en ongeacht de hoedanigheid van de klant. Als de klant echter btw-plichtig is of een niet-btw-plichtige rechtspersoon, zal er geen enkel ticketsysteem uit het kasregister moeten opgemaakt worden, in zoverre de complete factuur wordt geleverd op het moment van voltooiing van de dienst.

Een eerste uitzondering is dat het systeem van het ontvangstbewijs nog niet kan worden toegepast door horecazaken die occasioneel ter plaatse te verbruiken maaltijden aanbieden. Het gaat dan met name om zaken waarvan de inkomsten uit het verstrekken van ter plaatse te consumeren maaltijden minder dan 10% van de totale omzet bedragen.

Alle zaken die regelmatig ter plaatse te verbruiken maaltijden – waar de inkomsten (excl. btw) uit het verstrekken van ter plaatse te consumeren maaltijden meer bedragen dan of gelijk zijn aan 10 % van de totale omzet - aanbieden zullen dus zo’n nieuw kasregister moeten aanschaffen.

Vallen ook onder deze categorie: traiteurs, B&B\'s (voor verrichtingen die niet onder de algemene hotelrekening vallen).

Er zijn ook nog de volgende gevallen:

- uitbaters van een drankgelegenheid (café, taverne) snackbar, tearoom, cafetaria, verbruiksalon voor ijs of banketgebak en andere verbruiksalons, uiteraard met uitzondering van restaurants ongeacht hun benaming (pizzeria, fastfood, ...), die zich beperkt tot het verschaffen van \"lichte\"" maaltijden die uitsluitend worden geserveerd met brood. Onder lichte maaltijd dient men te verstaan: soepen; croques (monsieur

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.