Imec en SolarWorld presenteren zonnepanelen met ultra-dunne silicium-cellen

Imec en SolarWorld hebben in Frankfurt een prototype van een zonnepaneel met 255 Wp klasse A module vermogen voorgesteld, samengesteld uit ultra-dunne silicium-zonnecellen met een hoge efficiëntie van 18,5%.


Ook al is de prijs van silicium - de basisgrondstof voor de actieve laag in zonnecellen - de laatste jaren sterk gedaald, toch kunnen vernieuwende technologieën nog een belangrijke rol spelen bij het verder verhogen van de efficiëntie en het reduceren van de kostprijs. Het introduceren van dunnere silicium-wafer voor het maken van een zonnepaneel kan nog steeds voor een aanzienlijke prijsdaling zorgen.

Dunne cellen op zich zijn echter minder efficiënt en breken makkelijker tijdens het productieproces. Deze twee nadelen vormen een barrière om dergelijke dunne maar potentieel goedkopere silicium-cellen industrieel te introduceren.

De PERC-zonnecellen die imec ontwikkeld heeft, hebben echter een verbeterde achterzijde contact- en passivatielaag die ervoor zorgt dat de efficiëntie veel minder afneemt als de cellen dunner worden en die daarenboven voor een lagere interne stress in de cellen zorgt zodat ze minder makkelijk breken. Op deze manier kan het in de toekomst wel mogelijk worden om goedkopere dunnere zonnecellen op een kostefficiënte manier naar industriële producten te brengen.

De prototype PERC-gebaseerde zonnepanelen werden geproduceerd op de volautomatische productielijn van SolarWorld.