Bijna één kwart gebruikers creëert enorme gaten in on-line beveiliging

Met behulp van anonieme gegevens, verzameld via het cloud-gebaseerde Kaspersky Security Network, analyseerde Kaspersky Lab, ontwikkelaar van oplossingen voor content- en netwerkbeveiliging, web browser-gebruikspatronen van miljoenen klanten wereldwijd. Daarbij deed het een aantal alarmerende ontdekkingen.

Zo blijkt 23% van de gebruikers oude of verouderde web browsers te draaien en daarmee enorme gaten in de on-line beveiliging te creëren: 14,5% heeft de voorlaatste versie, maar 8,5% gebruikt nog steeds verouderde versies.

Ruim driekwart van de Kaspersky Lab-klanten (77%) gebruikt up-to-date browsers (de laatste of bèta-versies).

Na het verschijnen van de nieuwe browser-versie duurt het ruim een maand voor de gebruikers de upgrade doorvoeren. Cyber-criminelen kunnen nochtans binnen enkele uren misbruik maken van bekende browser-kwetsbaarheden.

Web browsers zijn de meest gebruikte programma’s en op bijna elke computer geïnstalleerd. De meerderheid van de huidige cyber-aanvallen is afkomstig van het web. Ze maken gebruik van zwakke plekken in de web browser-applciaties zelf of van verouderde plug-ins in de browser. Daarom is het voor consumenten van groot belang om hun favoriete web browser actueel te houden met de nieuwste beveiligings-updates en nieuwe beveiligingsfuncties, zo luidt het.