Reeds 700 nieuwe arbeidsplaatsen op Plassendale

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Paul Gerard en Kristof Beuren, respectievelijk gedelegeerd bestuurder en business development manager Plassendale N.V., maken zich sterk nog voor het jaareinde de komst van twee nieuwe bedrijven naar de Oostendse industriezone te kunnen aankondigen

Nog voor het jaareinde kondigt Plassendale N.V. de komst van twee nieuwe bedrijven aan die zich in de industriezone Plassendale te Oostende zullen komen vestigen, stellen Paul F. Gerard en Kristof Beuren, respectievelijk gedelegeerd bestuurder en business development manager van eerstgenoemde vennootschap. Sinds de promotie van de industriezone Plassendale, groot zowat 150 hectaren, in 2001 op gang kwam, kreeg intussen zowat een derde van de beschikbare oppervlakte een bestemming. Met nog een aantal geïnteresseerde partijen lopen intussen onderhandelingen terwijl het wachten is tot de eerste logistieke dienstverlener zich voor Seagate, het 22 hectaren grote logistieke park dat op Plassendale 1 wordt ontwikkeld, zich aanmeldt. De intermodale ontsluiting van Plassendale alsook de mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen stemmen de gesprekspartners van "de Vlaamse Ondernemer" alvast optimistisch. Van de 3.000 extra-arbeidsplaatsen die men met de ontwikkeling van Plassendale nastreefde, zijn er intussen zowat 700 gerealiseerd.

Plassendale is momenteel de grootste greenfield-ontwikkeling in Vlaanderen, aldus Paul Gerard. In wezen bestaat de industriezone Plassendale uit vijf onderscheiden zones, met name Plassendale Chemie, zeg maar de Proviron- of voormalige UCB-site, en de zones Plassendale 1, 2, 3 en 4, waarbij laatstgenoemde aan de bestaande industriezone Zandvoorde, gelegen langsheen de A10, grenst.

Gezondheid/milieu, logistiek en technologie

"Bedoeling met Plassendale is van meetaf geweest een duurzaam industriepark te creëren, met oog voor het esthetische. Tevens werd geopteerd de industriezone te ontwikkelen rond drie ankerpunten, met name gezondheid/milieu, logistiek en technologie", zo nog de gedelegeerd bestuurder van Plassendale N.V. Die vennootschap is een quasi-volle dochter van het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende (98%), dat zich zelf voornamelijk toespitst op de ontwikkeling van de voorhaven en de scheepvaarttrafiek. Vanuit Oostende biedt Trans Europa Ferries momenteel 9 afvaarten per dag naar Ramsgate, terwijl Ferryways vier keer per dag Ipswich en één keer per dag Killingholme bedient. Verder worden op vrachtgebied feeder-diensten naar Rotterdam en naar de Baltische Staten (Klaipeida) verzorgd. Plassendale N.V., waarvan vice-premier Johan Vande Lanotte de voorzittershamer hanteert, werd belast met de ontwikkeling van de achterhaven en de promotie van de beschikbare terreinen.

Met MIO (Maatschappij voor InvesteringsOntwikkeling), een dochter van de Proviron-groep, die de terreinen van Plassendale Chemie in eigendom houdt, wordt samengewerkt voor de commercialisatie van de nog zowat 30 hectaren beschikbare terreinen die daarvoor momenteel in aanmerking komen. Op Plassendale Chemie zijn momenteel vier bedrijven actief, met name Proviron Industries, ProvironFtal (het voormalige Euroftal, nvdr.), Huber (fijnchemicaliën) en Fabricom, naast aanpalende ondernemingen als Logghe (steenkoolhandel), Orac (kunststofartikelen voor de industrie) en, vooralsnog, de zusterbedrijven Xirion en Fitco (high-tech textiel). Plassendale Chemie wordt gereserveerd voor Seveso-bedrijven.

Plassendale 1, groot 90 hectaren, is eigendom van het Vlaams Gewest dat de concessie ervan toestond aan het Autonoom Gemeentebedrijf Haven Oostende. Dat stelt op zijn beurt de gronden ter beschikking van toekomstige investeerders voor een termijn van 40 jaar, met mogelijkheid tot stilzwijgende verlenging. Plassendale 2 en 3 zijn eigendom van de West-Vlaamse Intercommunale (WVI, Brugge), Plassendale N.V. is dan weer eigenaar van Plassendale 4. De gemiddelde verkoopprijs in Plassendale schommelt rond de 30 euro/m2.

Plassendale 1: Seagate en wetenschapspark

Rodanar (Snaaskerke, verwerking van paletten) nam een kleine twee jaar terug als eerste een vestiging in het oostelijke uiterste van Plassendale 1. Seminck Gas N.V. (Geraardsbergen), dat gespecialiseerd is in de opslag en afvulling van milieuvriendelijke gassen (propaan en butaan), nam alvast een terrein van 8 hectaren op het industrieterrein in concessie. Aan de nieuwe kaaimuur langsheen het Kanaal Gent-Oostende kunnen er immers kleine coasters aanleggen. "Verwacht wordt dat Seminck nog voor het jaareinde zijn veiligheidsvergunning in de wacht sleept, zodat de andere vergunningsaanvragen kunnen worden opgestart. Wellicht kunnen tegen eind 2004 de bouwwerkzaamheden worden opgestart. Op termijn zou Seminck in Plassendale 1 een honderdtal jobs scheppen," weet business development manager Kristof Beuren.

Ingekapseld in de uitbreidingszone van Plassendale 1 liggen SKB en Damen Shipyards (het voormalige Polyship, nvdr.), maar blikvangers in de toekomst worden ontegensprekelijk het logistiek park Seagate en het wetenschapspark Green Bridge. Seagate, een joint-venture tussen KBC Bank, GE Capital en Immo Industry Group (Aalst), nam een terrein van 22 hectaren op Plassendale 1 in concessie, dat momenteel wordt opgehoogd. "Bedoeling is er accommodatie op maat aan te bieden van logistieke dienstverleners. Grote voordeel van Seagate wordt zijn intermodale ontsluiting. De ontsluiting per spoor verkeert momenteel in de aanbestedingsfase, af- en aanvoermogelijkheden zijn er richting zee en binnenland, terwijl ter hoogte van Oudenburg een afrit wordt gepland die rechtstreeks toegang tot Plassendale 1 zal verschaffen," zo nog Beuren. Verwacht wordt dat tegen eind volgend jaar de eerste projecten er daadwerkelijk kunnen worden opgestart. De publieke investeringen in Plassendale 1 (lees: bouw van een kaaimuur, aanleg van een spoorzate, verbreding van Kanaal Gent-Oostende, ophoging van het terrein, .) alleen vergen zowat 25 miljoen euro.

Andere trekpleister van Plassendale 1, geprangd tussen de Esperantolaan en de Plassendaalsesteenweg, wordt het Wetenschapspark Green Bridge en de Green Bridge Incubator, een gezamenlijk initiatief van de GOM-West-Vlaanderen en de Universiteit Gent. In totaal wordt voor beide projecten een terrein van 18 hectaren gereserveerd, dat gefaseerd zal worden ontwikkeld. "Nu al kondigt de incubator zich aan als bijzonder succesvol", stellen onze gesprekspartners. Voedingsadditievenbedrijf Nutradvitam, vooralsnog gevestigd in de gebouwen van het Oostendse havenbedrijf, toonde zich alvast principieel bereid naar de incubator uit te wijken om naderhand mogelijk een eigen vestiging op het Wetenschapspark op te trekken. "Ook hier geldt het principe van de duurzaamheid. Zonder druk te willen zetten, wordt in voldoende uitbreidingsruimte in het Wetenschapspark voorzien, zodat mogelijke universitaire spin-offs een uitwijkingsmogelijkheid hebben eens ze de incubator ontgroeid zijn," verduidelijkt Paul Gerard.

Plassendale 2 en 3

Naast de uitbreidingszone Plassendale 2 vonden TMC en Recyc West indertijd een onderkomen. "Over enkele dagen kondigen we de komst aan van een eerste speler, bedrijvig binnen de milieusfeer, die op Plassendale 2 een 4 hectaren groot terrein (lees: een kwart van de beschikbare ruimte in de zone, nvdr.) aankocht," onthult Paul Gerard, die stelt dat andere vestigingsaanvragen voor het gebied momenteel nog in onderhandeling zijn. Plassendale 2 focust zich inzonderheid op ondernemingen, bedrijvig binnen de milieusfeer, die minder nood aan visibiliteit hebben.

Plassendale 3, zoals gesteld 29 hectaren groot, geldt als de "filet pur" van het hele industriegebied. In 2001 gaf Telindus de aanzet tot ontwikkeling toen de onderneming anderhalve hectare terrein aankocht om er een bijkomende vestiging neer te poten. "Bedoeling is dat Plassendale 3 zich op ondernemingen binnen de technologiesfeer richt. Gelegen langsheen de A10, biedt Plassendale 3 bedrijven die er zich vestigen meteen een hoge mate van visibiliteit," zo nog Kristof Beuren. Fitco N.V., momenteel nog gevestigd in de buurt van Proviron Industries, kocht in eerste instantie alvast een 2 hectaren groot terrein in Plassendale 3 aan om zodoende zijn huidige plaatsgebrek te overwinnen. Op termijn zou ook zusterbedrijf Xirion de overstap maken.

Plassendale 4

In de buurt van Plassendale 4 investeerde Europal Belgium N.V. (Deerlijk) als eerste nieuwkomer vorig jaar in een eerste fase 2,25 miljoen euro in de bouw van een 4.300 m2 groot bedrijfspand op een terrein van 20.000 m2. Europal, dat heel nauw samenwerkt met Daikin Europe, anticipeert met de investering alvast op de komst van het logistiek park Seagate, dat ongetwijfeld kansen op synergie zal openen. Duranet, producent van netten voor toepassingen allerhande, momenteel nog gevestigd in het Doorgangsgebouw van de GOM, heeft op Plassendale 4 intussen een eigen vestiging in aanbouw op een terrein van zowat 3.500 m2. En recent kondigde Cleaning De Bree N.V. (Maldegem), gespecialiseerd in milieutechnieken, aan begin volgend jaar 1,8 miljoen euro te zullen investeren in een nieuwe vestiging van drie hectaren op Plassendale 4, gelegen in de buurt van de bouwbedrijven Knockaert en Versluys, maar weliswaar afgeschermd door een milieuberm (duurzaamheid, weetuwel, nvdr.). "Nog voor het jaareinde kondigt wellicht een bedrijf, actief in de gezondheidssector zijn komst naar Plassendale 4 aan," weet K. Beuren.

Synergie, synergie en synergie

Dat het de bedoeling ligt met de nieuwe industriezone Plassendale een maximaal synergie-effect te creëren, is duidelijk. Niet alleen tussen de er gevestigde bedrijven onderling, maar eveneens met de haven van Oostende. Andere hoofdbekommernis van Plassendale N.V. is het creëren van regionale tewerkstelling. De kuststad is, zoals bekend, een buitenbeentje in het Vlaamse tewerkstellingslandschap omwille van diverse factoren. "Bedoeling van Plassendale is tussen 2001 en 2011 drieduizend extra-tewerkstellingsplaatsen in de Oostendse regio te scheppen. Netto zitten we intussen reeds aan een zevenhonderdtal," aldus Paul Gerard.

Op het stuk van de ontsluiting kan Plassendale ongetwijfeld niet te beconcurreren troeven voorleggen. Naar verluidt stevent de haven van Oostende dit jaar af op een goederentrafiek van 7 miljoen ton ro/ro en 300.000 rollende eenheden (60.000 in 1999 toen het dieptepunt werd genoteerd, nvdr.). "Of het in Plassendale 1 gaat om bedrijvigheden die al dan niet havengebonden zijn, synergie met de havenactiviteiten zal er sowieso altijd zijn, al was het maar omwille van zijn multimodale ontsluiting," meent Paul Gerard, die niet ontkent dat de toenemende mobiliteitsproblematiek in Vlaanderen en de grote op handen zijnde infrastructuurwerken koren op de molen van de ontwikkeling van Plassendale zijn.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.