Cofely Fabricom mikt op offshore-gerelateerde energieprojecten

Investering van 5 miljoen euro

Cofely Fabricom heeft 3,2 miljoen euro in zijn Module Yard te Hoboken geïnvesteerd met het oog op de uitbreiding van zijn assemblagecapaciteit. De jongste uitbreidingsoperatie maakt deel uit van een investeringsportefeuillle van zowat 5 miljoen euro, die als opzet heeft Cofely Fabricom te positioneren binnen de sterk groeiende markt van de offshore-windmolenindustrie.

Vooralsnog was Cofely Fabricom op de voormalige site van Cockerill Yards vooral actief in de constructie van industriële modules voor de olie- en gasindustrie. Sinds enkele jaren verschuift de aandacht van het bedrijf ook naar de sector van de hernieuwbare energie (lees: offshore-windmolenparken, nvdr.) waarvoor het offshore hubs en high-voltage substations (150 kV) bouwt.

“In de komende tien tot vijftien jaar hebben Duitsland en het Verenigd Koninkrijk offshore-windmolenprojecten op stapel staan met een verzameld vermogen van respectievelijk 20 GW en 30 GW,” schetst Xavier Sinéchal, managing director Cofely Fabricom, het marktpotentieel.

Voorgefabriceerde modules

Offshore-windmolenprojecten staan synoniem voor vaak heel grote en complexe constructies. Zo kan een module voor een hoogspanningsstation bijvoorbeeld 2.000 ton wegen en tot 25 meter hoog zijn. Cofely Fabricom’s jongste investering voorzag dan ook in een aanpassing van zijn accommodatie om dergelijke constructies aan te kunnen.

“We verhoogden het dak van onze gerenoveerde assemblagehal met 8 meter, zodat we onder de rolbruggen over een vrije hoogte van 25 meter beschikken. De hal, die over een openschuifbaar dak beschikt, is 180 meter lang bij 40 meter breed en 30 meter hoog. Voorts verhoogden we onze productiecapaciteit met 60%, zodat voortaan vijf (in plaats van drie) en grotere hoogspanningsstations voor offshore-windmolenparken gelijktijdig kunnen worden gebouwd. Tevens werd de bedrijfsefficiëntie binnen de grootste hal opgewaardeerd door in een bijkomende uitgangspoort aan de Scheldezijde te voorzien,” aldus de managing director.

In totaal beschikt Cofely Fabricom in Hoboken over 33.500 m² overdekte en 76.000 m² niet-overdekte bedrijfsruimte.

Eerste referenties

Inmiddels kan Cofely Fabricom al met een aantal referenties in de offshore-sector prijken. Zo was het als partner nauw betrokken in de Belgische joint-venture Future Energy (samen met Iemants en GeoSea) bij de bouw van London Array, het grootste offshore-windmolenpark ter wereld dat in twee fasen op de rivierdelta van de Theems werd gebouwd. Cofely Fabricom ontwierp en bouwde voor het project twee offshore-onderstations voor hoogspanning. In eigen land tekende het bedrijf voor de realisatie van  het hoogspanningsstation aan wal te Zeebrugge alsook voor het offshore-onderstation van het offshore-windmolenproject Belwind.

Recent werd een opdracht verzorgd voor de Deense energieleverancier Dong, terwijl ook E.ON onlangs belangrijke orders gerelateerd met offshore-windenergie aan Cofely Fabricom toevertrouwde. Zo onder meer voor het Duitse Amrumbank West-project in partnership met CG Holdings, Iemants en GeoSea. Met diezelfde partners is Cofely Fabricom ook betrokken bij de realisatie van het offshore-windmolenpark Butendiek, 34 kilometer ten westen van het eiland Sylt in de Noordzee.

Meer sectornieuws

Agenda