Fiscus voert transfer pricing-controles op

De fiscus voert het aantal transfer pricing-controles op. Waar vroeger enkel multinationals werden geviseerd, komen nu ook KMO’s in het vizier te liggen. De toegestuurde vragenlijsten zijn bijzonder omvangrijk en vormen in feite een startpunt voor een diepgaander informatieverzameling. Tot die vaststelling komt De Witte-Visélé Associates (Wemmel).

In de maanden januari en februari stuurde de Belgische fiscus meer dan 230 transfer pricing-questionnaires uit naar verschillende belastingsplichtigen in de vorm van een vraag om inlichtingen.

De Belgische belastingsadministratie besliste alvast om de bestaande transfer pricing-specialisten van de Cel Verrekenprijzen (slechts een tiental personen) te versterken met controleurs uit de regionale controlecentra.

Transfer pricing heeft betrekking op alle verrichtingen tussen de vestigingen van dezelfde groep die in verschillende jurisdicties zijn gevestigd. Dat houdt zowel transacties van materiële of immateriële activa in tussen deze verbonden entiteiten, maar ook financiële transacties en dienstprestaties.

Bedrijven durven transfer pricing in de praktijk wel eens te gebruiken om winstverschuivingen tussen verschillende jurisdicties te realiseren.

Meer sectornieuws

Agenda