Light-Elec: nieuwe “parel” aan de krans van Infomat electro-referenties

Gesponserde inhoud

Daar waar de provincies Luik, Luxemburg en Namen elkaar ontmoeten, ligt Somme-Leuze (Baillonville) waar ook de hoofdzetel van de groep Light-Elec zich sinds de oprichting in 1993 bevindt. Na verschillende fusies en overnames heeft de groep door de jaren heen een sterke positie weten te bemachtigen in de markt van de distributie van elektrisch materiaal en verlichting. In 2001 werd de groep uitgebreid met bedrijven zoals DG Cabelec en LCR, gevolgd door EMD in 2006, Distri-Light en Logelec in 2007. In 2008 en 2009 voegden zich niet minder dan 4 bedrijven toe aan de groep: Ard'Elec, CEE, CEC en Stylespace. Tevens werd in 2009 het Bureau G2D opgericht dat instond voor de administratie en de boekhouding binnen de groep. Vandaag telt Light-Elec 10 fillialen en 1 logistiek centraal punt in België en Luxemburg.

De groep levert en verkoopt zeer uiteenlopende producten en diensten, gaande van elektrisch materiaal, meetapparatuur, elektrisch gereedschap, domotica, (design) verlichting, meer technische artikelen zoals geluids- en alarmsystemen, elektrische huishoudtoestellen en fotovoltaïsche toepassingen.  Klanten zijn gaandeweg professionelen die de garantie willen vinden wat ze zoeken en dat in een uitgebreid gamma kwaliteitsproducten.

Ondanks de economisch moeilijke periode, realiseert de groep in 2012 een omzetstijging van 20%. Op het einde van het jaar worden er verschillende nieuwe medewerkers aangenomen en komt er ook een nieuw commercieel directeur, en wordt er in samenspraak met een extern consulent, gespecialiseerd in logistiek, een lastenboek opgesteld dat aan een 10-tal potentiele ERP-leveranciers wordt verstuurd, waaronder Infomat.

Dankzij de ruime ervaring die Infomat heeft in de elektrotechnische branche, werd DIMASYS ERP vrij snel weerhouden voor de shortlist waar slechts 3 leveranciers voor in aanmerking kwamen.  Vervolgens werden gedetailleerde presentaties en oplossingen voorgesteld aan een 10-tal personen binnen de groep, waarna in maart 2013 de keuze viel voor Infomat en haar ERP-oplossing DIMASYS|ENT.

Het project heeft een strategische functie, want het moet de groei van het bedrijf optimaal ondersteunen.

“Dat is ook de reden waarom we samen met Infomat opteerden voor een zeer strakke maar ambitieuze planning waarbij we voorzien ‘live’ te gaan in januari 2014”, aldus Thierry Drossart, commercieel directeur van Light-Elec.

Opmerkzaam bij deze groep is dat elk filliaal een aparte juridische entiteit vormt. DIMASYS zal instaan voor het beheer van de aan- en verkopen die er tussen de filialen gebeuren.  Hiervoor beschikt DIMASYS ERP over een beheersmodule ‘inter-company’ waarbij de transacties tussen bedrijven uit 1 groep geautomatiseerd worden en de artikeldatabases gescheiden blijven. Het spreekt voor zich dat het bestaan van deze module beslissend was in de keuze voor DIMASYS|ENT.

De standaard modules van DIMASYS zijn op maat gemaakt van een bedrijf zoals Light-Elec: het systeem zorgt ervoor dat recepties automatisch worden vergeleken met de oorsprokelijke bestellingen en hun prijzen (E-supply matching), het beheer van taxen ( Bebat, Recupel, ...), het electronisch uitwisselen van documenten (met Bellidic, de EDI norm in de electro-wereld), de automatische min/max berekening van de stock, het beheer van lot- en serienummers, het beheer van koperkoersen en haspelopvolging, ....

Een tweede en zeer gewaardeerd aspect, is dat de IT-afdeling van Light-Elec toegang heeft tot de Progress database zodat er in de toekomst specifieke queries kunnen aangemaakt worden en dat ook de lay-outs van de door Crystal Reports aangemaakte documenten soor Light-Elec zelf beheerd en aangepast kunnen worden.

Uiteindelijk is wat de toekomst brengt het allerbelangrijkste voor het management, want dit project stopt niet na het logistieke verhaal.  In een later stadium in 2014 zullen Light-Elec en Infomat een webportal opzetten, waarbij klanten van Light-Elec hun persoonlijke tarieven, kortingen en producten kunnen consulteren en uiteindelijk hun bestellingen zullen kunnen plaatsen. Eens de webshop ingericht is, zijn geen extra handelingen nodig.  Er is immers een directe integratie tussen de shop en het ERP-systeem waardoor alle aanpassingen in DIMASYS rechtstreeks en ‘live’ in de shop zichtbaar zijn.  Het spreekt voor zich dat men op deze manier enkel nog correcte en actuele informatie aan de klant bezorgt.

Het verhaal stopt hier niet want ook de implementatie van de DIMASYS Business Intelligence module en genesisWorld CRM staan op het programma.  U leest er ongetwijfeld meer over in een volgende editie van onze Infomat News.