OVAM rondt bodemsanering Uplace-site af

In Machelen heeft OVAM de bodemsanering van een gebied van 4.848 m² aan de Beaulieustraat afgerond. De sanering van dit gebied komt bovenop de eerdere sanering van een gebied van 11.000 m² op de Uplace-site die de gelijknamige projectontwikkelaar voor zijn rekening nam. De afronding van de werken betekent meteen dat de hele site van het Uplace-project nu volledig gesaneerd is en klaar voor definitieve herontwikkeling wanneer het definitieve groen licht komt.

De sanering die nu is afgerond betreft het laatste perceel dat Uplace verworven had voor de ontwikkeling van een nieuwe ervaringsbestemming met kantoren, winkels, een bioscoop en een theater. Voor deze laatste fase van de sanering werd zowel grond ontgraven als grondwater onttrokken. Tijdens de werken werd 12.054 ton verontreinigde grond afgevoerd voor reiniging en vervangen door zuivere grond. Het overtollige water in het gebied werd opgepompt, gezuiverd door een speciale mobiele zuiveringsinstallatie en geloosd in de riolering.

Het saneren van dit terrein past in de heropwaardering van de hele reconversiezone Machelen-Vilvoorde en de ontwikkeling van het Uplace-project in Machelen.

Ondernemersorganisaties UNIZO en NSZ waren er als de kippen bij om het Uplace-enthousiasme, na het beëindigen van de bodemsanering, te temperen. De Raad van State schorste op 18 december 2012 immers de milieuvergunning voor het Uplace-project.

Wellicht komt past dit najaar een uitspraak ten gronde. Bovendien loopt ook bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen een procedure tegen de toekenning van de stedenbouwkundige vergunning. Wordt vervolgd.