Microsoft koopt GSM- en smartphone-business Nokia

Microsoft neemt een belangrijk deel van de apparaten-business en bijhorende diensten van Nokia Corporation over. Beide bedrijven werkten in de voorbije 2,5 jaar nauw samen aan de ontwikkeling van het Lumia-assortiment.

De overname-deal wordt op zo'n 5,44 miljard euro in speciën geraamd. Microsoft telt 3,79 miljard euro neer voor Nokia's apparatenafdeling en bijhorende diensten. De resterende 1,65 miljard euro heeft betrekking op patenten en intellectuele rechten. Beide partijen hopen de transactie in de loop van het eerste kwartaal te kunnen afsluiten, weet Microsoft Belgium N.V. (Zaventem).

Nokia zelf plooit zich terug op netwerkinfrastructuur en diensten (NSN), navigatie- en localisatietechnologie (HERE) en technologie-ontwikkeling.

In concreto zal Microsoft de controle verwerven over de GSM- en smartphones-business, het achterliggende ontwerp-team, alle bijhorende productie-eenheden en activiteiten, de aanverwante verkoops- en marketing-activiteiten alsook de ondersteunende diensten. Bij de deal zijn nagenoeg 32.000 werknemers betrokken, waarvan nagenoeg 4.700 in Finland.

Vorig jaar genereerden de betrokken activiteiten een omzet van 14,9 miljard euro, zowat de helft van Nokia's netto-verkoopsvolume. Beide partijen blijven de komende tien jaar op verschillende vlakken samen werken.

Meer info: www.microsoft.com.