Vlaamse bedrijven verbeteren hun energie-efficiëntie

De Vlaamse bedrijven hebben in 2012 hun energie-efficiëntie verder verbeterd. Dat blijkt uit de jaarverslagen over de energiebeleidsovereenkomsten tussen de Vlaamse overheid en de grote energie-intensieve bedrijven.

De Vlaamse overheid sloot energiebeleidsovereenkomsten of convenanten af met de meest energie-intensieve bedrijven waarin afspraken over energiebesparing werden gemaakt. Voor grote bedrijven met een energieverbruik van meer dan 0,5 Pètajoule is er het benchmark-convenant, voor bedrijven met een energieverbruik tussen 0,1 en 0,5 Pètajoule het audit-convenant.

Bij de bedrijven in het audit-convenant nam zowel het reëel energieverbruik als het energieverbruik per eenheid productie af. Globaal werd voor alle bedrijven een energie-efficiëntieverbetering van ongeveer 9,8% gerealiseerd ten opzichte van het referentiejaar 2005.

De benchmarking-bedrijven presteren over 2012 globaal genomen opnieuw beter dan de wereldtop. Het energieverbruik van deze bedrijven daalde vorig jaar van 511,4 PJ naar 507,6 PJ, een daling van 0,8% ten opzichte van 2011. Het absoluut energieverbruik ligt hiermee 27,1 PJ of 5% onder het verbruik in het startjaar 2002.