Aantal app-ontwikkelaars in België verdubbelde in één jaar

De groei van de app-economie in België gaat onverminderd door. Technologiefederatie Agoria telt nu al 150 app-bedrijven en zo’n 1.000 app-ontwikkelaars, meer dan een verdubbeling tegenover één jaar terug. Waren apps tot voor kort vooral consumentgericht, zijn ze nu bezig aan de verovering van de B2B-markt en worden ze ook steeds meer gebruikt op de werkvloer in productieprocessen. Agoria verwacht dit jaar een verdere doorbraak van de mobiele economie.

Volgens het onlangs gepubliceerde rapport “European app economy” van de Europese Commissie werden er al 1,8 miljoen jobs gecreëerd in deze nieuwe sector. In 2018 zullen naar schatting 5 miljoen mensen werken in de mobiele app-economie.

Intussen komt de kaap van de 50% smartphone-bezitters in België in zicht. Dat zal een keerpunt inluiden voor de ICT-markt, meent men bij Agoria App Alliance. Steeds meer bedrijven ontwikkelen “mobile first” en zogenaamde “API-first”-projecten. Dat wil zeggen dat ze eerste producten ontwikkelen voor op tablets en smartphones, pas daarna voor andere schermen.

Werken met mobiele apps is ook een groeimotor voor de bedrijven zelf. Meer en meer worden mobiele apps geïntegreerd in horizontale en verticale processen. Deze investeringen worden snel terugverdiend door productiviteitswinst of omdat het iets volledig nieuws mogelijk maakt. Vooral apps voor sales en account, HR, verticale projecten waarbij op afstand zaken kunnen worden opgevolgd en intelligente informatie, zoals wegeninformatie, hebben de wind in de zeilen.

Trends in mobiel voor 2014 zijn het stijgend belang van apps voor B2B (procesverbetering) en B2E (vervanging van intranetten).

Meer sectornieuws

Agenda