50 miljoen euro extra steun voor imec

De Vlaamse overheid heeft, naast de eerder toegekende subsidie van ongeveer 30 miljoen euro, nog eens 50 miljoen euro steun vrijgemaakt voor de bouw van een nieuwe clean room voor het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec. Deze beslissing kadert in de belofte van de Vlaamse overheid om in totaal 100 miljoen euro steun te bieden voor imec’s nieuwe clean room-infrastructuur, een stof- en trillingsvrije ruimte waar onder nauwkeurig gecontroleerde omstandigheden de nieuwe generaties chips worden ontwikkeld.

De bouw van de nieuwe clean room is nodig om de volgende generaties geavanceerde chip-technologieën te kunnen ontwikkelen en zo de toekomst van de Europese kennis- en innovatie-economie te waarborgen. Imec’s geavanceerd chip-onderzoek, waarbij samengewerkt wordt met bedrijven uit de hele wereld, speelt al jaren een cruciale rol in de Vlaamse en Europese kenniseconomie.

Imec’s nieuwe clean room zal in 2016 in gebruik worden genomen. Het project zal de komende vijf jaar uitgroeien tot een totale investeringswaarde van meer dan 1 miljard euro. Imec werkt daarvoor samen met toonaangevende chip-fabrikanten, chip-systeembouwers, toestel- en materiaaleveranciers van over de hele wereld.

Het bedrijf rekent ook op financiële steun van Europa. Door deze nieuwe clean room zullen ook extra jobs in Vlaanderen worden gecreëerd, onder meer door het naar imec halen van onderzoekscentra van toestelleveranciers.