Cloud-gebruik levert middelgrote Europese bedrijven kostenbesparing op

Europese bedrijven in het middensegment puren een kostenbesparing van meer dan 25% uit het gebruik van een cloud-oplossing ten opzichte van een on-premise oplossing. Bij een op de vijf bedrijven bedroeg dat percentage zelfs 50%. Toch loopt de implementatie van ERP-oplossingen in de cloud ver achter bij andere diensten. Zo blijkt uit Europees onderzoek in opdracht van uitgever van management-software Sage, dat onlangs Sage ERP X3 … in de cloud lanceerde.

Bijna negen van de tien bedrijven in het middensegment (87%) maakt op dit moment gebruik van cloud-oplossingen. In België bedraagt dat percentage 76%. Het aantal bedrijven dat de cloud invoert, neemt momenteel snel toe: bijna vier op de vijf bedrijven (78%) heeft dit nieuwe dienstenmodel in de loop van de afgelopen twee jaar ingevoerd.

Hoewel de cloud steeds populairder wordt, is hij nog niet overal aanwezig. ERP loopt achter op andere diensten. Op dit moment maakt slechts 20% van de bedrijven gebruik van een ERP-oplossing in de cloud. In België is dat percentage zelfs maar 6%. Uit het onderzoek blijkt echter dat de trend zal keren. 60% van de bedrijven die nog niet beschikken over ERP-oplossingen in de cloud geeft namelijk aan daarvoor wel interesse te betonen, terwijl 55% de mobiliteit graag wil integreren.

Redenen om over te stappen op ERP-oplossingen voor de cloud zijn kostenbesparingen (50%), efficiency (40%), strategisch voordeel (32%) en groei (31%). De voornaamste belemmerende factoren die worden aangehaald zijn veiligheid en betrouwbaarheid (57%) en intern weerstand, zoals gebrek aan begrip (23%) en prijs (20%).