Omzetverlies: hoe dicht u de lekken?

Zou u het logisch vinden om een deel van uw salaris in te leveren omdat uw werkgever elke maand een deel van de inkomsten kwijtraakt? Dat zou toch te gek zijn voor woorden. Toch gebeurt het regelmatig dat omzet uit het systeem verdwijnt voordat het in harde contanten is omgezet. Vaak zijn de bedrijfsleiders zich niet eens bewust van deze wegsijpelende omzet.

Zorg ervoor dat uw winst niet weglekt

Uit onderzoek blijkt dat in de sector van professionele dienstverlening gemiddeld 4 tot 5% van de omzet verloren gaat aan fouten die vermeden konden  worden. Fouten in facturen, verspilde tijd aan leveringsproblemen, verkeerd ingevulde urenbriefjes, … het zijn maar enkele voorbeelden van problemen waarmee omzet wordt verloren. Met de kleine marges van tegenwoordig is het echt onvergeeflijk om niet alle gewerkte uren te factureren. Het kan zelfs uw doodsteek worden.

Zodra u zich bewust bent van dit probleem, zijn er allerlei praktische oplossingen om uw inkomsten te beschermen. U kunt veel winnen door goed te kijken naar uw interne processen. Door bijvoorbeeld projectmanagement te integreren met de boekhouding en facturatie dicht u een belangrijk lek en kunt u uw resultaten optimaliseren.

Vijf manieren om uw lekken te dichten

Onze infographic laat u in een oogopslag zien op welke vijf manieren u omzetverlies kunt stoppen. Kort samengevat: 

  • Definieer duidelijk de scope van uw projecten, zo weet u ook of budgetten worden gerespecteerd.
  • Zorg dat u overzicht behoudt over de kortingen die u hanteert: soms zijn ze nodig, maar te veel kortingen kunnen zwaar wegen op uw organisatie.
  • Correcte urenstaten: door die dagelijks te laten invullen, vermijdt u al heel wat natte-vingerwerk.
  • Zorg dat u alle info voor uw facturatie steeds bij de hand hebt.
  • Behoud het overzicht, niet alleen om omzetverlies te voorkomen maar ook om het achteraf te kunnen traceren.

Download infographic

Bron: Exact