GlobalFoundries sluit partnership met imec

GlobalFoundries (Santa Clara, Californië), specialist in geavanceerde halfgeleiderproductietechnologie, zet met nano-elektronica research-center imec (Heverlee) een partnership op. Dat spitst zich toe op het gezamenlijk onderzoek naar toekomstige radio-architecturen en ontwerpen voor verregaand geïntegreerde mobiele devices en IoT-applicaties.

Belangrijke uitdaging voor de mobiele apparaten van de volgende generatie zijn de controle van de kosten en de voetafdruk van de radio- en antenne-interface schakelingen, die alle componenten bevatten die een cellulair signaal verwerken over de verschillende freqentiebanden die worden ondersteund. Vandaag moet een doorsnee mobiel apparaat tot 28 banden ondersteunen met het oog op wereldwijde 2G, 35, 46 en LTE-netwerkconnectiviteit.

Voor de toekomstige generaties verwacht men nog meer complexe carrier aggregatieschema's en bijkomende frequentiebanden. Die uitdagingen zwengelen de behoefte aan voor een flexibel en betaalbaar radiosysteem dat veel van de verschillende componenten in één stuk silicium integreert, met inbegrip van eindversterkers, antenneschakelingen en tuners.

GlobalFoundries zal nauw samen werken met de technische experts van imec in onderzoek naar flexibele compacte en hoogperformante radio-oplossingen met laag verbruik. Voorts zal het bedrijf samen met imec innovatieve IC design-oplossingen met laag verbruik ontwikkelen, die gebruik maken van de CMOS-technologie van GlobalFoundries om aan de hoge eisen van de IoT-apparaten van morgen tegemoet te komen.

Ten slotte zal het partnership ook focussen op de bouw van een technologie- en ontwerpinfrastructuur voor toekomstige RF-architecturen met een minimum aan kritieke interface-vereisten voor het energieverbruik en de performantie van radiotechnologie.

Meer info: 016/28.12.11 of http://www.2imec.be.