Ridge Tool Europe breidt actieradius uit naar elektriciteitssmarkt

Nieuwbouwpand in Sint-Truiden vergt investering van 7,5 miljoen euro

Ridge Tool Europe N.V. (Haasrode), dochter van Emerson, hevelt nog voor het jaareinde zijn activiteiten over naar een nieuwbouwpand in de industriezone Schurhovenveld te Sint-Truiden. LRM investeert er 7,5 miljoen euro (exclusief BTW) in een maatspecifiek pand, dat Ridge Tool voor langere termijn in huur zal nemen. Omdat de staalbewerking een teruglopende markt is, versnelde Ridge Tool de laatste tien jaar zijn diversificatiestrategie. Zo werd het assortiment uitgebreid met camerasystemen en lokalisatie-apparatuur. De recente uitbreiding van het aanbod met krimpmachines voor de elektriciteitsmarkt, geeft aan dat het bedrijf, naast de HVAC-markt, nu ook heel actief de branche van de elektro-installateurs wenst aan te boren.

Ridge Tool maakt sinds 1966 deel uit van de beursgenoteerde Emerson-groep. Dat concern, dat dit jaar zijn 125-jarig bestaan viert, boekte in boekjaar 2013-2014 met 115.000 medewerkers een omzet van 24,5 miljoen USD. Het is actief met vijf verschillende divisies, met name Process Management, Network Power, Climate Technologies, Industrial Automation en Commercial & Residential Solutions, waartoe Ridge Tool (met hoofdzetel in Elyria, Ohio) hoort.

Eind vorig jaar bereikte Emerson met Beloit Corporation (Illinois) een akkoord omtrent de verkoop van zijn business-unit Power Transmission Solutions, onderdeel van de Industrial Automation-divisie, voor een bedrag van 1,4 miljard USD in speciën, exclusief een aantal schulden. In België bijvoorbeeld maakt Leroy-Somer deel uit van diezelfde divisie.

RIDGID

Ridge Tool ging in 1923 van start als monoproduct-bedrijf met een rechte pijptang die als innovatie gold omdat huis en hendel uit één stuk bestonden. Op basis daarvan ontwikkelde het bedrijf onder de merknaam RIDGID over de jaren een volledig gamma kwaliteitsgereedschap voor de buisverwerkende industrie en de bouwsector. Vandaag telt het gamma ruim driehonderd verschillende producten. Het kerngamma is opgebouwd rond pijp- en buisgereedschappen, apparaten en ontstoppingsmachines.

In 2001 deed Ridge Tool zijn intrede in de markt van de perstangen met de overname van het Zwitserse Von Arx AG (Sissach). Sindsdien werd het aanbod ook verrijkt met diagnosetoestellen en opsporingsapparatuur voor het lokaliseren van leidingen en buizen.

De producten worden in hoofdzaak verdeeld naar installatiebedrijven en industrie via de professionele vakhandel. In België telt het bedrijf een twintigtal sleutelpartners en een driehonderdtal verkoopsppunten.

Uitvalsbasis voor EMEA

In Europa heeft Ridge Tool vier vestigingen, met name in Gevelsberg (Duitsland, productie van Peddinghaus-bankschroeven), Sissach (Zwitserland, productie van pers- en krimptangen), Cluj (Roemenië, facilitaire dienstverlening voor Emerson-vestigingen op basis van het shared services-concept) en vooralsnog Haasrode. Dat laatste fungeert als EMEA-hoofdkantoor (management, IT, finance, marketing en customer service), distributiecentrum voor EMEA, opleidings- en service-centrum.

In heel Europa heeft Ridge Tool zeven trainingscentra in uitbating. In Haasrode worden de opleidingen voor België en Nederland verzorgd (medewerkers van distributeurs, eindgebruikers en leerlingen van technische scholen) en voor de eigen medewerkers uit de EMEA-regio.

Nieuwbouwpand van 7,5 miljoen euro

Omdat het huurcontract van Ridge Tool Europe in de Interleuvenlaan te Haasrode in maart 2016 afloopt, hield het bedrijf alle opties tegen het licht. Zeker rekening houdend met de opening van de markt in oostelijke richting.

“De Blue Banana heeft zich niet verplaatst, wel vertakt naar oostelijke richting. Studiewerk van een toonaangevend vastgoedspeler toont aan dat België zijn bijzonder centrale ligging heeft weten te handhaven. Projecties tot 2020 onthullen dat de Top 3-regio’s in Europa voor de inplanting van logistieke centra alle in België zijn gevestigd,” stelt Marc Vandevelde, vice president Ridge Tool Europe.

Via de Limburgse investeringsmaatschappij LRM bekeek Ridge Tool Europe drie mogelijke sites voor zijn nieuwe vestiging, alle gelegen in Limburg. Daarmee werd ook gewaakt over het comfort en de verplaatsingsvereisten voor de medewerkers. “Uiteindelijk opteerden we omwille van de nabijheid van de huidige locatie voor de bouw van een vestiging op de industriezone Schurhovenveld te Sint-Truiden, dit ten nadele van Tessenderlo (Schoonhees) en Genk(-Zuid),” zo nog Vandevelde.

Op een site van twee hectaren, zal LRM voor Ridge Tool Europe een nieuw bedrijfspand optrekken, dat door laatstgenoemde voor een termijn van vijftien jaar in huur zal worden genomen. Met het bouwproject is een investering van 7,5 miljoen euro (exclusief BTW) gemoeid. Het geheel zal 6.000 m² logistieke ruimte (+ 20%), met mogelijkheid tot uitbreiding met nog eens 1.000 m², een distributiecentrum met 5.000 palletlocaties en acht laaddokken, een hersteldienst, de dienst na-verkoop, een 250 m² groot opleidings- en trainingscentrum en het EMEA-hoofdkantoor huisvesten.

Uitvalsbasis voor toekomstige groei

De nieuwe vestiging van Sint-Truiden, die RIDGID eind dit jaar in gebruik wil nemen, vormt tevens de uitvalsbasis voor een nieuw hoofdstuk in de diversificatiestrategie.

“De integratie van Von Arx bezorgde ons een intrede in de markt van de perstangen. Die aldus verworven technologie werd aangewend om recent ook krimpoplossingen voor elektrische kabels in de markt te zetten. Daarmee boren we het eerst de markt van de elektro-installateurs aan. Binnen onze kernmarkten zien we, zowel geografisch als qua cliënteel, potentieel in de elektriciteitsmarkt. Krimpmachines zijn derhalve een logische uitbreiding. Een aantal nieuwe producten voor die markt verkeren momenteel in de ontwikkelingsfase. Bedoeling van RIDGID is door te groeien in de krimpgereedschappen en de meer algemene gereedschappen voor industriële elektrische installaties,” zo nog onze gesprekspartner.

Naast het aanboren van nieuwe markten, zet Ridge Tool Europe zwaar in op geografische uitbreiding, richting Oost-Europa, met Rusland voorop. Ook in het Midden-Oosten en Afrika werd de aanwezigheid in de jongste twee jaar gevoelig verruimd.