E-commerce, hoe zit dat nu eigenlijk? (2)

On-line shoppen zit in de lift. Het afgelopen jaar kochten 6,7 miljoen Belgen on-line, en dat aantal blijft verder stijgen: per uur doen zo’n 37 consumenten voor het eerst een on-line aankoop, ook ‘s nachts. Het is dus een markt die nooit slaapt. Toch zijn nog lang niet alle ondernemers on-line te vinden. En dat terwijl een on-line web shop bouwen eigenlijk heel gemakkelijk is. We zetten de belangrijkste vragen én antwoorden op een rij.

Om van je web shop een succes te maken, heb je niet veel technische kennis nodig. Met een zogenaamd -zelfbouwpakket kun je zonder kennis van web design en programmeren gemakkelijk je web shop op poten zetten.

Heb je toch hulp nodig? Steek dan je licht op bij een professionele web-bouwer. Vraag eerst je domeinnaam aan, bijvoorbeeld www.mijnonlinewinkel.be.

Zorg ook voor web hosting, dat is de plaats op het Internet waar je jouw web-winkel onderbrengt. Vervolgens heb je de eigenlijke web shop nodig, dus de software waarmee je de web shop bouwt, producten of diensten toevoegt en bestellingen en betalingen ontvangt.

Je kunt daarvoor een standaardpakket kopen of je web shop op maat laten bouwen door een web-bouwer. Denk meteen ook na over hoe je je producten gaat stockeren, verpakken en verzenden. Er zijn bedrijven die de volledige handling op zich nemen. Zelf verzenden gaat gemakkelijk per post. Je hebt ook een payment service provider (PSP) nodig die zorgt voor een betaaloplossing.

Je bank kan je daarbij helpen. Integratie web shop in website Afhankelijk van het pakket dat je gebruikt, is het makkelijker of moeilijker om een web shop in je website te integreren. Vraag het best even advies aan de mensen die je website hebben gebouwd. Heb je je website met een standaardpakket gebouwd? Dan is dat tegenwoordig vrij eenvoudig en meestal niet duur. On-line betalingssysteem

Als je zeker wilt zijn dat je on-line betalingen snel en veilig binnenkomen, gebruik je het best een betaalpagina. Die wordt door de web-ontwikkelaar aan je website gekoppeld. Zodra je klant een product selecteert en toevoegt aan het winkelmandje, kan hij zijn bestelling afrekenen. Als handelaar kun je eenvoudig alle bestellingen en betalingen opvolgen in een overzichtsscherm zodat je zeker bent dat de goederen verzonden mogen worden naar de klanten.

Oog voor regelgeving Als handelaar moet je je in eerste instantie aan de wetgeving van je sector houden. Zo verschillen de regels voor een apotheek en een reisbureau, zowel voor een fysieke als voor een on-line shop. Daarnaast is er regelgeving die specifiek geldt voor web shops: de wet van verkoop op afstand. Zo ben je verplicht om je klanten te informeren over de cookie- en privacy-verklaring, kosten en leveringstermijn, en voorwaarden voor terugzenden.

Het is belangrijk dat al die informatie in de algemene voorwaarden van je web-winkel staat. Voldoe je aan de regelgeving? Dan kun je een kwaliteits-label van Safeshops.be of UNIZO aanvragen. Zij screenen je web-winkel en geven je een aantal juridische bouwstenen mee.

Zo’n label geeft klanten vertrouwen dat jouw web shop in orde is. Op de site van www.SafeShops.be vind je een checklist waaraan je web-winkel moet voldoen.

​(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met KBC)

Aan de slag? Surf naar kbc.be/onlineondernemen. Tweet mee met #altijdshoppen).

Bron: KBC

Meer sectornieuws

Agenda