"Schoonmaak blijft absolute kernfocus"

Paul De Baeremaeker en Erwin De Sadeleer (Euroclean N.V.)
"Schoonmaak blijft absolute kernfocus"
Schoonmaakbedrijf Euroclean N.V. (Brussel), een volle dochter van het Amerikaanse Temco Services Industries, Inc. (New York), verzelfstandigt eerlang een aantal gespecialiseerde schoonmaakactiviteiten in afzonderlijke werkvennootschappen. Naast Temco Facility Services, zal eerlang ook Euroclean Industry het daglicht zien. "Strategisch ligt het helemaal niet in de bedoeling Euroclean als facility services-onderneming in de markt te positioneren. Met de nieuwe zusterondernemingen wensen we enkel onze specialistische schoonmaakexpertise ten overstaan van de markt te benadrukken," stellen onze gesprekspartners, i.c. Paul De Baeremaeker en Erwin De Sadeleer, respectievelijk branch manager en exploitatiedirecteur van Euroclean Gent. Schoonmaak blijft derhalve de absolute topprioriteit. Voor verdere groei worden mogelijke acquisities van lokaal opererende familiale schoonmaakbedrijven niet uitgesloten, luidt het unaniem. Overigens heeft Euroclean heel concrete plannen om voor eind 2005 in de hoofdstedelijke regio een nieuwe hoofdzetel in te huldigen.
Kortom, Euroclean handhaaft een duidelijke eigen koers en hoedt zich ervoor, zoals verder blijken zal, zichzelf het etiket van facility services-bedrijf op te kleven. In tegenstelling tot de absolute marktleider en de andere spelers in de Top 5 van het schoonmaakgebeuren op de Belgische markt. Het in 1917 opgerichte Temco Services Industries, Inc. uit New York stak in het zog van General Motors in 1971 de Grote Plas over. In Brussel werd met Euroclean een volle dochter opgericht, die vrij vlug in Gent een regionaal verlengstuk kreeg. Doorheen de jaren volgden een aantal acquisities (Le Net au Clair, Antwerps Schilder- en Schoonmaakbedrijf (ASSO), Perlaf en Oneg), die mettertijd alle onder gemeenschappelijke Euroclean-paraplu werden ondergebracht. De jongste Euroclean-acquisitie dateert van begin 2002 toen branchegenoot Netimo (Charleroi/Fontaine L'Evêque) werd geïntegreerd. Uit wat voorafgaat blijkt dat Euroclean opteert voor een stelselmatige en behoedzame groei binnen het traditionele domein van de schoonmaak. Waarbij op overnamevlak zeker van de nodige omzichtigheid wordt getuigd. Uit goede bron meent de redactie te weten dat Euroclean onlangs nog een bod uitbracht op een speler uit het middensegment. Bod dat uiteindelijk om diverse redenen niet doorging. Vandaag de dag telt Euroclean, met aan het hoofd Bob Crevels als gedelegeerd bestuurder, 7 filialen, met name te Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven, Hasselt, Luik en Charleroi. Ook in Luxemburg is de schoonmaakonderneming met een eigen vertegenwoordiging actief. Sinds relatief kort is Temco ook in Groot-Brittannië bedrijvig. Zowat drie jaar terug werd in het Nederlandse Amersfoort een eerste Euroclean-vestiging boven de doopvont gehouden. Vorig jaar boekte Euroclean met zijn schoonmaakactiviteiten een omzet van 82 miljoen euro. Medio de jaren '90 bedroeg de omzet zowat 54,5 miljoen euro. Momenteel telt Euroclean een 3.500 medewerkers, waaronder zowat 420 in de Gentse vestiging. "Nog steeds groeit Euroclean sneller dan het gemiddelde in de schoonmaakmarkt," verduidelijkt exploitatiedirecteur Erwin De Sadeleer. Die groeiprestatie leverde de onderneming eerder dit jaar nog een nominatie op als één van de 100 Trends Gazellen in de Brusselse Hoofdstedelijke Regio. Euroclean mag dan al de belangrijkste vennootschap binnen de Temco-belangen op het Europese vasteland zijn, feit is dat Temco in België ook aanwezig is met lichtreclamebedrijf Petrus Neon en in de uitzendwereld (BIK Interim, met 7 kantoren aanwezig over heel België, nvdr.).
Nieuwe werkmaatschappijen
Met Opel Belgium sloeg Euroclean Antwerpen, onder leiding van branch manager Jan De Buyser, dit jaar een grote vis aan de haak, waarmee een samenwerkingsovereenkomst over een tijdsspanne van drie jaar werd gesloten. Gevolg van het nieuwe order was onder meer het uitbouwen van een nieuwe specialiteit CO2-reiniging (lees: droogijsstralen, nvdr.). Die specialistische aanpak wenst Euroclean thans ten overstaan van de markt te institutionaliseren via een aantal hooggespecialiseerde werkmaatschappijen. Hoewel Euroclean, naast de klassieke schoonmaak (lees: kantoorschoonmaak, nvdr.), sinds geruime tijd, ook in de industriële reiniging bedrijvig is, worden die laatste activiteiten in Euroclean Industry ondergebracht. Jan De Buyser zal over een en ander de verantwoordelijkheid voeren. Onder die paraplu worden ook de activiteiten van machinereiniging, zoals die bijvoorbeeld nu ook reeds voor Tupperware Belgium worden verzorgd, ondergebracht. "Bedoeling is Euroclean Industry als volwaardige zusteronderneming over heel België uit te rollen. Uitvalsbasis daarvoor wordt Antwerpen," zo nog De Sadeleer. Een drietal jaar terug ging in het Britse Harrow Temco Services niet alleen als aanbieder van algemene schoonmaakdiensten van start, maar werden ook activiteiten opgenomen als het wassen, herstellen en bedelen van werkkledij, het sanitair onderhoud, het reinigen van ketels en recycleren van lege grondstofverpakkingen en dies meer. Dat zette Euroclean ertoe aan zijn facilitaire dienstverlening in België onder te brengen in Temco Facility Services N.V. (TFS), dat, onder leiding van Koen Bas, bedrijvig is in de interne verhuizingen, het groenonderhoud, de ongediertebestrijding, de verhuring van anti-vuilmatten en dies meer. Paul De Baeremaeker: "Met Temco Facility Services wordt ingespeeld op een algemene marktvraag, waarbij steeds vaker op één enkele gesprekspartner wordt aangedrongen. Zolang Temco niet beslist om TFS als een strategische cel uit te bouwen, blijft Euroclean zich in hoofdzaak manifesteren als een schoonmaakonderneming. En geen facility services-bedrijf. Pas indien men zich bereid toont te investeren in de benodigde skills en expertise, kan men dergelijke diensten op professionele wijze aanbieden. Als schoonmaakbedrijf blijft het "schoenmaker, blijf bij je leest"-principe heilig". Waarmee de branch manager aangeeft dat het er de meeste spelers enkel om te doen is extra-inkomsten aan te boren. De druk op de schoonmaakprijzen is immers gigantisch. Bovendien stegen de lonen de voorbije tien jaar in niet onaanzienlijke mate, terwijl ook de opleidingskosten hand over hand aanzwellen. "Dringt de klant aan op single-sourcing, zal Euroclean niet nalaten op die behoefte in te spelen. Toch dient ook die klant te beseffen dat een schoonmaakbedrijf onmogelijk alle facility services-diensten onder eigen dak kan aanhouden," weet een eerlijke De Baeremaeker.
"Tikkeltje meer"
Vandaar dat Euroclean voor zijn schoonmaakbedrijvigheden dat "tikkeltje meer" nastreeft. Niet zozeer de prijs wordt daarbij als concurrentiewapen gehanteerd, wel de geboden service en kwaliteit van de dienstverlening, aldus Erwin De Sadeleer. Een en ander vertaalt zich in diverse vereremerkingen en kwaliteitslabels (ISO, VCA**, Cleaning Quality Label, .). Ook gaat bijzondere aandacht naar de opleiding van de ingezette arbeidskrachten. "Elke nieuwe Euroclean-medewerker krijgt een praktijkgeleide opleiding van 25 uur, dit in samenwerking met de VDAB. Bovendien zorgen onze eigen medewerkers voor een bijkomende bedrijfsopleiding. De aandacht daarbij gaat uit naar zaken als bedrijfsfilosofie en -cultuur, productkennis en dies meer. Dat alles wordt nog aangevuld door een verplichte opleiding ergonomie die door partner Securex wordt verstrekt. Grootste oorzaak van arbeidsongeschiktheid in de schoonmaaksector zijn immers rugletsels of -klachten," voegt de exploitatiedirecteur hieraan toe. Jaarlijks wordt terzake ook in een rappel-opleiding voorzien.
Groei-opportuniteiten schuilen in middensegment
Als stevige tweede aanbieder van schoonmaakdiensten op de Belgische markt, mag Euroclean met een aantal fraaie referenties pronken als, wat de Gentse vestiging betreft, Bekaert Zwevegem, Honda Europe, Amylum, Makro, . "De grootindustrie heeft zijn schoonmaakopdrachten quasi-integraal uitbesteed. Anders ligt het bij de (familiale) KMO's die nog vaak het schoonmaken in eigen beheer verzorgen. Doorgaans worden daartoe personen ingeschakeld waarmee de bedrijfsleiding een emotionele band heeft. Nog steeds blijkt men zich in het klein- en middenbedrijf niet terdege bewust van de mogelijke besparingen die het uitbesteden van de schoonmaakactiviteiten kan opleveren," luidt het. Waarbij gewag wordt gemaakt van besparingen die tot vijftig procent kunnen oplopen. Groei lijkt voor een speler als Euroclean evenwel de enige mogelijke optie. Op de markt zijn nog een twintigtal professioneel gestructureerde aanbieders van schoonmaakdiensten actief. Zo'n 20% onder hen verdelen onderling 80% van de marktkoek. "Naar alle waarschijnlijkheid blijven er daarvan over hooguit een tiental jaar nog vijf tot zes over," meent De Baeremaeker. In het bovenste marktsegment is de taart, zoals bekend, zo goed als verdeeld. Alleen in de wijze waarop die taart wordt verdeeld, kunnen zich variaties aftekenen. Meer behoedzame groei is dus te zoeken in het middensegment, zoals Euroclean met de overname van Netimo enkele jaren terug nog maar eens bewees. Geen wonder dus dat de schoonmaakonderneming mogelijke overnameprooien in het middensegment met meer dan gewone aandacht volgt. Ook al omwille van zijn landelijke maar gedecentraliseerde structuur, die uitzicht biedt op nabijheid bij de klant en bijgevolg op een hoge mate van flexibiliteit. Aan het hoofd van elk van de zeven Euroclean-filialen, staat een branch manager, wat op een verregaande mate van regionale autonomie duidt. Overigens heeft elk filiaal een eigen administratieve dienst (het inzamelen van de uurprestaties van schoonmakers is nu eenmaal heel complex en arbeidsintensief, nvdr.) en een eigen opslagplaats. "Postbusadressen zijn Euroclean niet besteed," merkt Erwin De Sadeleer terzijde veelbetekenend op. Maar dat zich in het middensegment nog groeikansen aandienen, daar zijn onze beide gesprekspartners rotsvast van overtuigd. "In Nederland ligt de marktpenetratie van professionele schoonmaakbedrijven in het KMO-weefsel dubbel zo hoog als in België. Conclusie is dat in een typisch KMO-land als België in dat segment zeker nog groeimogelijkheden schuilen. Per 100 m2 te schoonmaken vloer is in het middensegment in België misschien hooguit 30% uitbesteed," besluiten onze gesprekspartners.