imec en Johns Hopkins Medicine richten miDiagnostics op

Nano-elektronica onderzoekscentrum imec (Leuven) en Johns Hopkins Medicine (Baltimore), wereldwijd marktleider in medische research, richten miDiagnostics op. Bedoeling van de start-up is de ontwikkeling van miLab, een zelfdiagnoseplatform waarin het laboconcept in een chip wordt geïntegreerd.

Met miLab, amper enkele vierkante centimeter groot, zullen mensen eigenhandig een volledige bloedanalyse in 10 à 15 minuten kunnen doorvoeren, waarna de resultaten, ingeval van afwijkende waarden, via de smartphone naar de huisarts kunnen worden doorgestuurd. miLab, dat bij de apotheker verkrijgbaar zal zijn, krijgt een prijskaartje van 10 tot 20 euro mee. Binnen myDiagnostics bundelen imec en John Hopkins Medicine hun know-how en delen ze de financiering.

Voorts werden een aantal "visionaire" investeerders als externe partner aangezocht. Gevolg is dat miDiagnostics met een startkapitaal van 60 miljoen euro van start kan gaan. Het is daarmee de meest gekapitaliseerde start-up die in ons land ooit boven de doopvont werd gehouden. Alychlo N.V. (Merelbeke), de familieholding van Marc Coucke, draagt 29,5 miljoen euro aan. Voorts brengen Michel Akkermans (ex-Clear2Pay en ex-FICS) en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV) respectievelijk 12,5 miljoen en 10 miljoen euro in. Imec en John Hopkins Medicine, ten slotte, brengen 8 miljoen euro in.

Net als John Hopkins Medicine brengt ook imec intellectuele eigendomsrechten in de start-up in. In eerste instantie schept miDiagnostics een 50-tal nieuwe arbeidsplaatsen, waarvan twee derden in België (Leuven). 

Meer info: http://www.imec.be.