FIT maakt genomineerden “Leeuw van de Export” bekend

Aluvision, Basalte en Zappware in de categorie kleine ondernemingen en Libeco-Lagae, Pattyn Packing Lines en Sofico in de categorie middelgrote en grote ondernemingen zijn de zes genomineerde bedrijven voor de “Leeuw van de Export 2015”, de veertiende editie van de fel begeerde exportprijs van Flanders Investment & Trade (FIT).

Op woensdag 26 september maakt minister-president Geert Bourgeois in de Leuvense Brabanthal de twee winnaars bekend: één in de categorie met maximaal 49 medewerkers en één in de categorie met 50 medewerkers of meer.

Aluvision (Deinze) is een gestaag groeiend familiebedrijf met 36 medewerkers die een modulair en ecologisch aluminiumsysteem voor de standenbouw-, interieur- en event-sector ontwikkelt en produceert. Dankzij bijzonder sterk gepersonaliseerde ontwerpen en verregaande individuele ondersteuning aan klanten, oogst het bedrijf wereldwijd succes in dertig landen. Zowat 82% van de 7,8 miljoen euro kwam in 2014 uit export.

Basalte (Merelbeke) ontwerpt en fabriceert zeer gewilde design-producten voor diverse domoticatoepassingen. Tijdloos design, edele materialen en gebruiksgemak staan centraal. De innovatieve KMO met zowat 15 medewerkers rijgt de design-awards aan elkaar en wordt internationaal gewaardeerd bij “high-end”-klanten in bijna 60 landen. Op een jaaromzet van iets meer dan 4 miljoen euro was export vorig jaar goed voor 89% van het totaal.

Zappware (Hasselt) was tot 2008 actief op de Vlaamse markt als product- en dienstenleverancier voor lokale operatoren en TV-stations. Daarna specialiseerde het bedrijf zich meer en meer in digitale TV-applicaties voor buitenlandse markten. Met een dertigtal vaste medewerkers en een tiental contactors werd in 2014 een omzet van 5,9 miljoen euro gerealiseerd, waarvan 82% door export naar tientallen landen wereldwijd.

De 190 koppen tellende groep Libeco-Lagae (Meulebeke) maakt als sinds medio 19de eeuw naam met het maken en verkopen van linnen stoffen, zowel voor industriële toepassingen (meubelen, gordijnen, kledij, schildersdoeken) als voor technisch textiel. Een eigen lijn bed-, tafel- en keukenlinnen en interieurdecoratie kent ook internationale faam. 92% van de 38,9 miljoen omzet in 2014 werd naar 65 landen geëxporteerd.

Familiebedrijf Pattyn Packing Lines (Brugge) ontwerpt en produceert industriële verpakkingsmachines voor bulkproducten, vooral uit de voedingsindustrie. De “zakinzetmachine”, “doosopzetter”, “zakken- en dozensluiter” komen uit de creatieve koker van het bedrijf dat er onder meer dankzij een weloverwogen afzetstrategie internationaal succes mee oogst. Met 66 medewerkers in 2014 werd een omzet van 21,1 miljoen euro gehaald, waarvan 97% zijn weg naar 68 landen wereldwijd vond.

Sofico (Zwijnaarde), ten slotte, is een specialist in software-oplossingen voor autofinanciering, leasing en fleet- en mobiliteits-management. Het gesofistikeerde ERP-pakket Miles stelt financierings- en leasing-bedrijven in staat om de volledige levenscyclus van hun contracten efficiënt te beheren. Met zowat 75 medewerkers werd in 2014 een omzet gerealiseerd van 14,6 miljoen euro, waarvan 60% naar een twintigtal landen werd geëxporteerd.