Belnet verhoogt netwerkperformantie

Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk, vernieuwt dit najaar zijn IP-netwerk. Universiteiten, hogescholen, onderzoeksinstellingen en overheden zullen daardoor over nog snellere verbindingen en efficiëntere netwerkdiensten beschikken. Bovendien zal het vernieuwde netwerk kunnen inspelen op recente technologieën als software-defined networking (SDN) en network function virtualization (NFV).

Na de vernieuwing van de optische apparatuur vorig jaar, gaat Belnet dit najaar over tot de vervanging van de routers in zijn Points-of-Presence (POP’s), de zogenaamde knooppunten van het Belgische onderzoeksnetwerk. De nieuwe routers zijn een pak krachtiger en ondersteunen een quasi-ongelimiteerd aantal 10G-interfaces. In de toekomst zullen de klanten in primeur voor België ook 100G Internet-toegang en 100G (inter)natinoale onderzoeksbreedte kunnen afnemen.

Belnet investeert ruim 2,25 miljoen euro in de nieuwe hardware. Het project werd via een Europese aanbesteding gegund aan SecureLink, dat de rol van integrator opneemt. Voornamelijk het geavanceerde design van het netwerk en de professionele ondersteuning hebben tot de keuze voor SecureLink bijgedragen. De apparatuur zelf wordt door Juniper Networks geleverd.