VREG lanceert “Herkomstvergelijker”

De VREG (Vlaamse Regulator van de Elektriciteits- en Gasmarkt) stelt de “Herkomstvergelijker” gratis ter beschikking. Via die nieuwe on-line module kan men de oorsprong van elektriciteit vergelijken voor de elektriciteitscontracten die in Vlaanderen worden aangeboden. Zo kunnen gezinnen en bedrijven energieleveranciers kiezen op basis van herkomst van stroom.

In de niet-vrijgemaakte markt was het erg eenvoudig. Er kwam elektriciteit uit het stopcontact en verder geen vragen. In de huidige markt met verschillende spelers en veel soorten contracten kiest de consument welke stroom uit het stopcontact komt. Fossiele energie, nucleaire energie of hernieuwbare energie. Noorse, Franse, … of liever groene stroom uit eigen land? Een voorkeur voor biomassa of zonne-energie? De keuze is aan de consument.

Als klant heeft u dus een bijkomend element om de keuze voor een elektriciteitsleverancier op te baseren. U kan, naast de prijs (met de V-test) en de dienstverlening (met de Servicecheck) van de energieleveranciers, nu ook de oorsprong van de elektriciteit vergelijken. Er is keuzemogelijkheid voor stroom uit een welbepaalde regio/land en opgewekt via bepaalde energiebronnen.

De nieuwe gratis on-line module die de VREG aanbiedt, geeft de mogelijkheid om de oorsprong van de stroom te achterhalen. De module bevat nu de gegevens over 2014. De gegevens worden elk jaar geactualiseerd.

Via deze module kan men de energiebronnen van de aangeboden elektriciteit per contract bekijken (hernieuwbaar, warmtekrachtkoppeling, fossiel, kernenergie) en een vergelijking maken tussen de verschillende elektriciteitsleveranciers over de oorsprong van de geleverde stroom in 2014 op basis van land van herkomst en detail van de energiebronnen.

Elk gezin en bedrijf in Vlaanderen dat een contract voor groene elektriciteit afsluit kan vervolgens, via de GROENCHECK op vreg.be, controleren hoeveel % groene stroom tijdens de afgelopen twaalf maanden op het eigen afnamepunt is geleverd. 

Meer sectornieuws

Agenda