Hart van Belgische Internet viert 20-jarig bestaan

Dit jaar viert BNIX (Belgian National Internet eXchange), het Belgische Internet-knooppunt, zijn 20-jarig bestaan. Omdat het Internet-verkeer blijft toenemen, vernieuwt BNIX bovendien zijn platform in 2016. BNIX wordt beheerd door Belnet, het Belgisch nationale onderzoeksnetwerk.

Hoewel het platform bij het grote publiek weinig bekend is, speelt BNIX een belangrijke rol in het Belgische Internet. BNIX verbetert namelijk de snelheid en de kwaliteit van Internet-trafiek tussen Belgische netwerken van grote Internet-aanbieders enerzijds (zoals Telenet, Proximus en Belnet) en content providers anderzijds (zoals Leaseweb en VRT). Concreet betekent dit dat BNIX eindgebruikers toelaat om sneller en efficiënter Internet-verkeer uit te wisselen met klanten van andere providers. Ook tal van hosting-bedrijven en grote ondernemingen zijn op het BNIX-platform aangesloten.

Om in te spelen op het toegenomen Internet-verkeer, o.a. door de opkomst van het mobiele Internet en cloud-toepassingen investeert BNIX in de vernieuwing van zijn platform. De migratie staat gepland voor het eerste kwartaal van 2016.

Dankzij het nieuwe platform zullen de aangesloten organisaties genieten van een hogere capaciteit, een verlaagd energiegebruik en meer aansluitingsmogelijkheden. Zo zullen in de toekomst aansluitingen van 100G mogelijk zijn.