Getest door dVO : Ford Focus 1.0 EcoBoost 125 Business Edition +

Ford was de eerste constructeur die echt werk maakte van een kleine benzinemotor, die het op kon nemen tegen de moderne diesels, die in hun hang naar een lagere CO2-uitstoot zelf ook alsmaar minder cilinderinhoud hebben. Dat het Amerikaanse merk toch nog 100 en zelfs 125 pk uit zo een piepklein motorblokje weet te puren, mag als een heuse krachttoer beschouwd worden. Ter vergelijking: Peugeot heeft bijvoorbeeld een 1.2 PureTech krachtbron nodig om 110 en 130 pk op het asfalt te zetten.
Achtergrond
Niettegenstaande de laatste generatie van de Focus eigenlijk slechts een midlife-facelift is, is Ford niet over één nacht ijs gegaan. Als tanende verkoopsresultaten dreigend in de nek blazen, kan er blijkbaar net iets meer ... En dus moest hij ten opzichte van zijn voorganger, die al prat kon gaan op een meer dan aardige wegligging, vooral op het gebied van het design aan de binnen- en buitenkant bijgespijkerd worden. Toch werd ook de ophanging nog iets stijver gemaakt.
De grootste vooruitgang is echter te merken op het vlak van het comfort. Ford heeft gekozen voor meer geluidsdempende materialen en dat komt de demping van de rol- en motorgeluiden duidelijk ten goede. Onder de motorkap verandert trouwens ook het een en ander. De driecilinder benzinemotor waarover we hierboven al de lof zongen, blijft behouden, maar krijgt het gezelschap van een 1.5 TDCi, die 150 of zelfs 182 pk in huis heeft. Wie wil dieselen kan terecht bij een 1.5 TDCi, die met drie vermogens (95, 105 en 120 pk wordt aangeboden).
Wat het uiterlijke design betreft, kreeg de Focus - in navolging van de Fiesta - een snoet die dankzij zijn breed uitgesmeerde koplampen duidelijke Aston Martin trekken vertoont. Daardoor oogt hij een stuk smaakvoller dan zijn voorganger. Ook binnenin werd aan verfijning gedaan. De nieuwe Sync 2 gebruiks-interface maakt komaf met het vorige systeem, dat door zijn veelheid van knoppen allesbehalve overzichtelijk was. Bovendien heeft Ford ook gewerkt aan de materiaalkeuze en de afwerkingskwaliteit. Alles oogt en voelt beter dan voorheen.
De Business Edition +-uitvoering van de Ford Focus 1.0 EcoBoost, die wij in zijn vijfdeurs versie testten, is een bijzonder goed toegeruste auto, waar eigenlijk nog maar weinig opties nodig zijn om hem echt helemaal naar je persoonlijke smaak toe te rusten. Naast de vijfdeurs-uitvoering biedt Ford ook nog een break-model aan, dat onder de naam Focus Clipper gecommercialiseerd wordt.
Rijgedrag
De comfort- en kwaliteitsinjectie die Ford zijn Focus meegaf, ging niet ten koste van zijn altijd al bijzonder sterke rijkwaliteiten. Zijn 1.0 EcoBoost van 125 pk kenden we natuurlijk al en blinkt ook nu uit door zijn scherpte en levendigheid. Het onderstel is ook bij de zaak, ondanks het feit dat de ingenieurs duidelijk aan het comfortniveau hebben gewerkt.
De onvermijdelijke trade-off tussen comfort en wegligging hebben de technici trachten tegen te gaan door een herziening van de afstelling van de schokdempers en veren. Ook de afstelling van de besturing werd aangepast. Het resultaat is een dynamisch rijgedrag dat absoluut niet onder moet doen voor zijn voorganger, tenzij dan misschien dat hij een klein beetje frivoliteit heeft ingeboet ten voordele van het comfort van de inzittenden. Al dat dempen van geluid en trillingen heeft immers tot gevolg dat je zijn dynamiek wat minder voelt doorwerken in het stuur.
Toch blijft zijn wat sportievere indruk dan de meeste van zijn concurrenten overeind. De auto laat zich echt in de bocht zetten en als je het gas in de bocht even loslaat, gaat hij over in een zacht overstuur, zonder dat het echt storend wordt.
Op het vlak van acceleraties moet hij weinig onder doen voor de meeste moderne dieselmotoren. Hij trekt immers een sprintje van 0 naar 100 in een vlotte 11,5 seconden. De 1.0 EcoBoost maakt gebruik van een turbo-lader met lage inertie, die ook bij lange toerentallen al actief is en zijn werkzaamheden blijft voortzetten tot wanneer de rode zone eraan komt. Resultaat is dat van een “turbogat” nauwelijks nog sprake is.
De gespierde driepitter is trouwens ook op andere vlakken technisch goed beslagen. Zo heeft hij directe injectie, tweevoudige variabele klep-timing en een nokkenasactuator, die de responstijd verkort, zonder dat dit de levensduur in het gedrang brengt. Een uitlaatcollector, die rechtstreeks in de cilinderkop werd gegoten, houdt de temperatuur van de uitlaatgassen in de hand en garandeert dat de motor steeds een ideale brandstof-luchtmengeling aangereikt krijgt en dat over een breed toerentalbereik.
Heel veel eerder technische argumenten, die zich echter wel vertalen naar een gewoon fijn en vaardig rijgedrag, want de kleine benzinemotor verliest haast nooit zijn souplesse. Ook niet als de weg naar boven gaat. Opvallend is zelfs dat hij daar door zijn trekkend vermogen bij lage toeren nogal wat moderne diesels in de wind zet. Er komt dan wel enig schakelwerk met de goedschakelende manuele zesbak aan te pas. Zeker als je de soms wat onnavolgbare aanbevelingen van de schakelindicator strikt wil opvolgen.
Veiligheid
De Ford Focus Business Edition + krijgt een ruime standaard veiligheidsuitrusting mee. Zo beschikt hij over Active City frontale airbags voor bestuurder en passagier, zijdelingse airbags vooraan, gordijnairbags voor- en achteraan, cruise control met snelheidsbegrenzer, Torque Vectoring Control (vectoriële verdeling van het koppel over de voorwielen), ABS met elektronische remkrachtverdeling, Hill Start Assist, bandendruksensoren, ISOFIX-bevestigingspunten, mistlampen vooraan en een parkeerhulpsysteem voor en achter.
Voor een achteruitrijcamera moet wel extra bijbetaald worden. Net als voor automatische koplampen en ruitenwissers. Hetzelfde geldt trouwens voor BLIS, het Blind Spot Information System of met andere woorden de dodehoekwaarschuwing. Dit systeem wordt trouwens gecombineerd met een Cross Traffic Alert, dat waarschuwt voor tegemoetkomend verkeer.
Elektrisch bedienbare, verwarmde en inklapbare buitenspiegels behoren dan weer wel tot de standaarduitrusting. Hetzelfde geldt voor de cruise control en de snelheidsbegrenzer. Een adaptieve cruise control is net als elektrische voorruitontdooiing tegen meerprijs leverbaar.
Comfort
Dankzij een betere materiaalkeuze en een hogere afwerkingskwaliteit is het comfortniveau van de nieuwe Focus er aanzienlijk op vooruitgegaan. Het wat koude witte interieurlicht nemen we er dan maar zonder morren bij. De stoelen voelen eerder hard aan, maar geven wel een goede zitpositie. Door de diepe zit achter het stuur, krijg je het subjectieve gevoel dat het zwaartepunt van de auto lekker laag is en dat geeft vertrouwen naar de wegligging toe.
Bovendien toont de Focus zich een ruime auto. Ook op de achterbank heeft men behoorlijk wat ruimte, tenzij de bestuurder zijn stoel echt ver naar achteren schuift. De middenstijl zit echter wel een beetje in de weg van de knieën bij het uitstappen vanuit de achterste plaatsen. De koffer scoort op zijn beurt redelijk binnen zijn segment. Al dient wel opgemerkt dat wie opteert voor een volwaardig reservewiel maar 277 van de 363 liter (met tyre repair kit) kofferruimte overhoudt.
De Sync 2 gebruiks-interface is, zoals eerder gezegd, een gevoelige verbetering. Vanaf nu bedient men alles immers veel intuïtiever dankzij een aanraakscherm, waarmee men via vier verschillende menu's het navigatiesysteem, de airco, de radio en de telefoon kan bedienen.
Stembediening zorgt ervoor dat je niet eens meer de handen van het stuur hoeft te halen om een bestemming in te voeren of om iemand op te bellen. De soms wat trage reactie van het systeem op bepaalde vingercommando's durft al eens enerverend over te komen. Bovendien werkt het systeem soms wat omslachtig, want zo moet je bijvoorbeeld om muziek uit je smartphone af te spelen het startcommando geven op je iPhone, terwijl dat bij andere systemen automatisch via het bedieningsscherm van de auto gebeurt.
Functionaliteit
Ford houdt enkele leuke extraatjes achter de hand in het interieur, die de gerieflijkheid ten goede komen. We denken hierbij onder meer aan de wegklapbare bodem van de voorste bekerhouder, waardoor je er ook een fles van 1 liter in kwijt kunt. Flessen van 1 liter die je trouwens ook in de deuren een plaatsje kan geven.
De beschermrubbers die tevoorschijn komen wanneer een deur opent, zijn eveneens een handige vondst. Deze strips moeten ervoor zorgen dat er een einde gemaakt wordt aan de vrij frequente beschadigingen aan het koetswerk omdat je de deur in de garage bijvoorbeeld tegen de muur of op een wat nauwe parking tegen een andere auto aan tikt. Voor deze vier plastic hebbedingetjes moet echter wel bijbetaald worden.
Dat een navigatiesysteem net zo standaard is als een radio met CD-speler kunnen we vanuit functionaliteitsoogpunt alleen maar toejuichen. Dat je er standaard ook nog het SYNC2-systeem bij krijgt, vergroot onze vreugde alleen maar.
TCO
Ford levert zijn Focus voor zakelijk gebruik dankzij de Business Edition +-uitvoering bijzonder goed toegerust af. De lijst van de standaarduitrusting is enorm lang en de optielijst bijgevolg aan de heerlijk korte kant. Uiteraard vertaalt dit zich positief in de TCO-afrekening.
Dankzij zijn kleine driecilinder benzinemotor heeft hij een fiscaal vermogen van slechts 6 pk, waarmee hij het beter doet dan de meeste van zijn rechtstreekse concurrenten. Dit heeft positieve gevolgen bij de berekening van zijn verzekeringspremie, terwijl zijn CO2-uitstoot van slechts 110 g/km dan weer in zijn voordeel speelt bij de bepaling van zijn voordeel van alle aard. Het is dus duidelijk dat de 1.0 EcoBoost van Ford hier een betere keuze is dan pakweg de 1.2 Pure Tech motor die Peugeot in zijn 308 aanbiedt.
De iets zwaardere benzinemotor met drie cilinders van het merk met de leeuw slaat echter terug als het aankomt op de verbruikcijfers. Omdat de Franse motor iets groter en iets krachtiger is dan het exemplaar van Ford, toont hij zich waarschijnlijk iets zuiniger dan de krachtbron van het merk met het blauwe ovaal.
Op het eerste gezicht misschien een contradictie, maar een kleinere motor moet nu eenmaal harder werken om hetzelfde werk te doen en heeft daarvoor meer brandstof nodig. Een these die trouwens bewezen wordt door het verbruik bij een gemiddelde snelheid van 110 km op de autosnelweg, waarbij de motoren minder belast worden dan bij hogere snelheden of bij het zwaardere gedeelte doorheen de Ardennen. Op dat eerder gemakkelijke deel op de terugweg vanuit Wallonië toont de Ford zich zuiniger dan het 1.2 exemplaar van Peugeot. Meteen het enige onderdeel waarin de Ford qua verbruik de maat neemt van zijn Franse concurrent.
Fleet Flits-conclusie
Ford heeft zijn Focus een gesmaakte midlife-facelift meegegeven. Verfijning was duidelijk het ordewoord bij deze operatie. Verfijning qua design aan de binnen- en buitenkant, maar ook meer raffinement onder het koetswerk. Meer geluidsdemping en herziene schokdempers en veren moesten voor meer comfort zorgen, zonder dat dit ten koste van het rijplezier zou gaan.
Een opdracht waar de Ford-ingenieurs grotendeels in geslaagd zijn, want de nieuwe Focus mist misschien een klein beetje het sprankelende rijgedrag van zijn voorganger, maar blijft nog altijd een pittig en soepel beestje, waarin het goed toeven is. De 1.0 EcoBoost benzinemotor van 125 pk toont zich trouwens zelf ook opvallend soepel en levendig, waardoor hij de handschoen kan opnemen tegen de moderne dieselconcurrentie.
Kortom, Ford is erin geslaagd zijn Focus een trapje hoger in de schalen, maar of dat voldoende zal zijn om zijn gedoodverfde concurrenten als de Peugeot 308 en de Volkswagen Golf af te houden, zal enkel de toekomst kunnen uitwijzen.
FORD MOTOR COMPANY (BELGIUM) N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.