Slimme windmolens krijgen internationale erkenning

Het slimme windmolenproject van Eandis in de Antwerpse haven is gelauwerd met een “Elite Nominatie” van het internationale vakblad “Metering & Smart Energy”. Het werd voorgedragen in de categorie “Digitale transformatie in nutsvoorzieningen” door professor Ronnie Belmans, ceo van Energyville en directeur van de Global Smart Grids Federation. Het project krijgt nu internationale faam met een publicatie in de “Global Smart Energy Elites 2015”.

De ontwikkeling van slimme netten is een onderdeel van de strategie van Eandis. Ze zijn immers cruciaal om het hoofd te kunnen bieden aan de nieuwe ontwikkelingen in het energielandschap. Slimme netten helpen heel wat investeringen in kabels en cabines te vermijden. En ze zorgen ervoor dat de beschikbare hernieuwbare energie optimaal wordt benut.

De elektriciteits- en aardgasnetten worden “slim” door ze actief meet- en aanstuurbaar te maken. Daarom bouwde Eandis de voorbije jaren aan een innovatief netwerkbeheerssysteem voor het middenspannings- en middendruknet. Daarmee kan het netwerk live worden opgevolgd en aangestuurd, wat uniek is in Europa.

Om de mogelijkheden van slimme netten ten volle te benutten, speelt Eandis een hoofdrol in heel wat onderzoeksprojecten. Eén daarvan is een onderzoeksproject met slimme windmolens in de Antwerpse haven, in samenwerking met Elia, Siemens, Wind aan de Stroom, EDF Luminus en Luik Natie Cold Stores. De eerste slimme windmolen draait sinds 3 september. 

Meer sectornieuws

Agenda