Imec ondersteunt Airobot bij commercialisatie afstandsmeter in drones

Het Leuvense nano-elektronica onderzoekscentrum imec heeft Airobot, een Hasseltse start-up die modellen ontwikkelt voor veilige navigatie van drones, ondersteund bij de commercialisatie van de Airobot Ranger, een drone add-on module die ervoor zorgt dat afstanden tussen drone en het te filmen object steeds correct worden weergegeven.

 Op dit moment is het niet mogelijk om afstanden tussen een drone en het te inspecteren of te filmen object correct in te schatten wanneer er op hoogte wordt gevlogen. Dat probleem lost Airobot op door het aanbieden van een afstandsmeter, vergelijkbaar met een parkeersensor. Zo verkrijgt men zeer gedetailleerde beelden op een veilige manier. De meter geeft duidelijk weer op een tablet wat de afstand van de drone tot het object is waardoor de drone gedetailleerde beelden kan nemen op een veilige afstand.

Toepassingen zijn onder meer politiedrones of drones voor inspectie en beveiligingsopdrachten of professionele fotografie van gebouwen. Het start-up bedrijf wil zo’n oplossing naar de markt brengen en heeft de technische specificaties voor deze technologie gedefinieerd. Airobot heeft door een goede samenwerking met imec de juiste technologie in kaart kunnen brengen voor de realisatie van een compacte module voor professionele drones.

Eerst heeft imec, samen met Airobot, alle elektronicacomponenten uitgemeten en in kaart gebracht, waarna er verschillende optimalisaties plaats vonden. Daarna werd er samen naar een geschikte laagvermogen draadloze communicatiemodule gezocht om deze vervolgens samen met de sensoren en een systeemprocessor op een PCB (printed circuit board) te integreren.