Vastgoeddatabank Vlaams Gewest grote winnaar “Agoria eGov Awards 2015”

De Vastgoeddatabank van de Vlaamse overheid (Facilitair bedrijf van de Vlaamse overheid) heeft tijdens de “Agoria eGov Awards 2015” de prijs voor het “Beste eGov”-project in de wacht gesleept.

Met die trofeeën wil Agoria, de federatie van de technologische industrie, ICT-innovaties in de spotlights zetten en bevorderen met als doel efficiëntere en rendabelere overheidsdiensten die het leven van de burger makkelijker maken.

In totaal werden 34 dossiers ingediend. Dat is aanzienlijk minder dan tijdens de recordeditie van 2014 (56). Dat heeft ongetwijfeld te maken met de ICT-budgetten die onder druk staan. In totaal werden zes “awards” uitgereikt, met name in de categorieën Gebruiksvriendelijkheid, Rendabiliteit, Innovatie, Samenwerking, Open Data en de prijs voor het “Beste eGov”-project.

De “Award voor het Beste eGov-project” gaat, zoals gezegd, naar de Vastgoeddatabank van de Vlaamse Overheid. Het Facilitair Bedrijf van de Vlaamse overheid nam voor het eerst alle gebouwen en percelen van de Vlaamse overheid in één databank op. Het gaat om meer dan 90.000 percelen en 2.900 gebouwen. De Vastgoeddatabank is publiek ontsloten via de website van Bestuurszaken, Geopunt en een eigen GIS-portaal. Door gebruik te maken van open standaarden (Web Map Services) zijn de data door derden herbruikbaar.

Andere laureaten zijn Cartesius (NGI (Nationaal Geografisch Instituut, award voor Gebruiksvriendelijkheid), BCED Web Interface (e-Wallonië-Brussel Vereenvoudiging, award voor Rendabiliteit), G-Cloud IAAS (Hulpkas voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering, award voor Innovatie), Datawarehousing arbeidsmarkt en sociale bescherming (KSZ, award voor Samenwerking) en, ten slotte, DO² Open Data Oostende (stad Oostende, award voor Open Data).