Investeerders BAN Vlaanderen stappen in Energy Kiosks

Business Angels Netwerk Vlaanderen V.Z.W. (BAN Vlaanderen) neemt een belang in de Brugse onderneming Energy Kiosks C.V.B.A. (Sint-Michiels-Brugge).

Energy Kiosks ontwikkelt in Westelijk Afrika projecten die de regio voorzien van duurzame elektrische verlichting, maar tegelijk ook het lokale ondernemerschap financieren. De zonnekiosken zijn een uniek concept gebaseerd op moderne, duurzame en betaalbare technologie.

Vandaag heeft Energy Kiosks in Togo zonnekiosken in meer dan 150 afgelegen dorpen. In buurland Benin werden intussen pilootprojecten opgestart. Naar het voorbeeld van Togo gaat er deze maand en productie-eenheid (lampen, laders en zonnepanelen, nvdr.) van start. In februari start in Kameroen een eerste testproject.

Solar kiosks - ook wel energy kiosks of zonnekiosken genoemd - zijn gebouwen toegerust met een systeem dat elektriciteit uit zonlicht produceert. De kiosken zijn doorgaans centraal gelegen in dorpen waar geen elektriciteitsvoorziening is en bewoners zich moeten behelpen met olielampen. In de zonnekiosk kunnen de inwoners een oplaadbare lamp huren en op zonne-energie opladen. Ook andere batterijen, bijvoorbeeld van GSM's, kan men er tegen een kleine vergoeding laden.

Elke zonnekiosk wordt gerund door een lokale zelfstandige die door Energy Kiosks wordt opgeleid. Energy Kiosks C.V.B.A. werd opgericht door Solar Zonder Grenzen, een project van BISZ V.Z.W. Zes investeerders, waaronder BISZ V.Z.W., brachten initieel 25.000 euro in. Later kwam ook OYA C.V.B.A. (Piet Colruyt) de rangen versterken. Nu stapt ook een consortium in, gevormd door een aantal leden van BAN Vlaanderen. Intussen stapten al 31 investeerders in de coöperatieve in.

Meer info: 0479/48.35.58 of http://www.energykiosks.be.

Meer sectornieuws

Agenda