Cluma Engineering gaat klimaatuitdaging aan

Rolbruggenspecialist Cluma Engineering N.V. (Roeselare) gaat de klimaatuitdaging aan. De KMO levert het bewijs van zijn milieubekommernis met een aantal groene investeringen. Zo kocht cluma onlangs zes nieuwe bedrijfswagens, meer bepaalde hybride Toyota's. De investering van 120.000 euro valt beduidend duurder uit dan ingeval van aankoop van klassieke, meer vervuilende wagens.

In 2012 al investeerde het West-Vlaamse bedrijf voor 120.000 euro in zonnepanelen. In datzelfde jaar verving het het dak van de productiehal. De oude asbestplaten werden vervangen door extra dikke geïsoleerde sandwich-panelen, goed voor een investering van 150.000 euro.

Op basis van een recente energie-scan worden nu ook de verlichting en de verwarming aangepakt. Timers en sensoren zorgen voor een meer rationele energie-inzet. Een bestaande elektrische kast werd door een intelligente, zuinige kast vervangen.

Voorts ruimde een klassieke poort plaats voor een model met meer lichtinval. Dat levert eveneens energiewinst op. De lastoestellen in de werkplaats kregen de meest recente energiezuinige technologie toegemeten. Dankzij intelligente frequentiesturingen met lager stroomverbruik worden, tot slot, ook de cluma-producten steeds groener.

Meer info: 051/244.500 of http://www.cluma.com.