Eandis brengt aardgas naar de pomp

Inspelend op het beleid van de Vlaamse regering om het aandeel aardgasvoertuigen op te krikken, brengt Eandis aardgasmobiliteit in de praktijk. Zo biedt het netbedrijf investeerders in aardgastankstations ondersteuning voor een optimale inplanting en een vlotte en kostenbewuste aansluiting op het aardgasnet.

Samengedrukt aardgas, ook wel CNG of compressed natural gas genoemd, is vandaag een volwaardig duurzaam alternatief voor benzine of diesel. Veel autofabrikanten bieden aardgasvoertuigen aan en het aantal tankstations stijgt constant. Bovendien heeft Vlaanderen een goed uitgebouwd aardgasnet dat stijgende afnames door tankstations perfect kan leveren.

Als beheerder van de aardgasnetten bekijkt Eandis voor de inplanting nieuwe CNG-stations samen met de investeerders de beste strategie. Dit in functie van de aanwezige infrastructuur en het gewenst vermogen van het tankstations. Investeerders kunnen daarvoor terecht bij Eandis. Dat begeleidt elke aansluitingsaanvraag van concept tot oplevering.

Bovendien heeft Eandis een werkwijze ontwikkeld om het elektrisch verbruik van een CNG-compressor te verlagen door de uitgangsdruk van de aardgasteller te verhogen. Omdat een compressor de uitgangsdruk aan de pomp naar 250 bar moet brengen, levert Eandis het aardgas aan een begindruk van 1 tot 4 bar in plaats van de gebruikelijke 100 millibar. Daardoor daalt het elektriciteitsverbruik voor de pomphouder fors.