BMT Groep koopt VCST

Gimv N.V. (Antwerpen) verkoopt, samen met de andere aandeelhouders, voor een niet openbaar gemaakt bedrag zijn belang in VCST (Sint-Truiden) aan de internationale industriële BMT Groep (Oostkamp). Die zal VCST met zijn dochter IG Watteeuw International (IGW) in één divisie onderbrengen.

De meerderheid van de VCST-aandelen (79,8%) was sinds 2009 in handen van Gimv. Andere partners waren toendertijd LRM, NIBC en het management-team. In december 2011 verhoogde de investeringsmaatschappij zijn belang van 53% tot 79,8% toen het de participatie van LRM overnam. In 2013 werd nog eens een belangrijke kapitaalsverhoging doorgevoerd die kaderde in een ruimere herfiancieringsoperatie om het bedrijf voor een groeifase klaar te maken.

In 2011 en 2013 opende VCST nieuwe fabrieken in China en Roemenië. Op vandaag geldt VCST als een wereldspeler op het vlak van toelevering van precisietandwielen en andere bedrijfskritieke onderdelen voor motoren, versnellingsbakken en remsystemen van personenautos en commerciële voertuigen.

Het bedrijf beschikt over een gediversifieerde blue-chip klantenportefeuille, waaronder Audi, Caterpillar, Continental, Cummins, DAF, General Motors, Punch Powertrain, Volkswagen, ... Wereldwijd heeft de onderneming vijf fabrieken (België, China, Duitsland, Mexico en Roemenië), waarin het alleen al over de laatste drie jaar meer dan 50 miljoen euro investeerde. Bovendien heeft het bedrijf in-house een heel uitgebreide engineering-capaciteit (120 ingenieurs), waardoor het sterk staat op het vlak van productontwikkeling, innovatie en proejctrealisaties. Met 1.250 medewerkers boekte de onderneming in 2015 een omzet van 169 miljoen euro.

BMT-dochter IGW is actief in de meer industriële toepassingen van de tandwielenmarkt (transport, energie en distributie). Naast de complementariteit van hun activiteiten, wordt de combinatie VCST/IGW ook minder afhankelijk van de evolutie van één bepaald klantensegment. Bovendien versterken beide ondernemingen zich door deze krachtenbundeling niet alleen in Europa (België, Duitsland, Roemenië, Tsjechië), maar ook wereldwijd (China, India, Mexico, Verenigde Staten).

Samen tekenen VCTS en IGW voor nagenoeg 300 miljoen euro omzet en 2.750 werknemers. De acquisitie kadert voor BMT in de groeistrategie die het voor elk van zijn divisies uittekende. Naast IGW, betreft het de afdeling BMT Aerospace (luchtvaart), CNUD EFCO (vlakglas oven engineering en productie) en OMCO (glasvormen voor voornamelijk de verpakkingsindustrie).

Meer info: 050/83.32.22 of http://www.igwpower.com.