Turbulent levert eerste microwaterkrachtcentrale op basis van bio-mimicry op

Op een site in Tielt-Winge werd de microwaterkrachtcentrale in gebruik genomen die door start-up Turbulent B.V.B.A. (Antwerpen) werd ontwikkeld.

Jasper Verreydt en Geert Slachmuylders richtten in januari 2015 Turbulent op dat zich toespitst op de ontwikkeling van de "next generation"-waterkrachtcentrale, gebaseerd op bio-mimicry, de wetenschap van het nabootsen van de beste biologische ideeën uit de natuur. Hernieuwbare energie is momenteel nog sterk afhankelijk van zonlicht, wind of grote installaties.

De gepatenteerde turbine van Turbulent werkt daarentegen quasi continu, is klein en makkelijk te plaatsen. Ze heeft geen impact op de omgeving of de waterstroom. De turbine wekt op de meest eenvoudige manier schone, betrouwbare en betaalbare energie op. De microwaterkrachtcentrale van Turbulent biedt meer energiezekerheid, is toegankelijk voor iedereen, makkelijk te transporteren en te installeren, zuinig in onderhoud én heeft een lagere impact op het omringende ecosysteem.

Met de waterkrachtturbine van Turbulent kan energie uit rivieren worden gehaald met veel lagere hoogteverschillen (van 1,5 tot 3 meter) dan gebruikelijk is. De start-up inspireerde zich hiervoor op de manier waarop draaikolken in de natuur werken.

Vorig jaar werd het prototype van de microwaterkrachtcentrale gelauwerd met de prestigieuze "International Startup Nations Summit Award 2015". Dat leverde Turbulent de status van beste start-up van de wereld op. Sinds zijn start kan Turbulent rekenen op de support en funding van onder meer KIC InnoEnergy, iMinds, Startit @kbc, Agentschap Innoveren en Ondernemen, het Vlaams Acceleratie Platform, VITO, LCI en StartupChile.

Turbulent streeft ernaar om de turbines niet enkel per stuk te verkopen, maar ook netwerken van bijvoorbeeld honderd turbines op te zetten.

Meer info: 0495/60.53.00 of http://www.turbulent.be.