Recupel zet in op RecyclePunten en Recupel-erkende Recyclers

Vorig jaar verzamelde de Belgische bevolking via het Recupel-netwerk meer dan 111.000 ton oud elektro. Dat stemt overeen met 39% van de toestellen die op de markt werden gebracht. België hoort daarmee nog steeds tot de Europese top.

Toch moeten we de volgende jaren nog een grote sprong voorwaarts maken. Elke Europese lidstaat heeft als doelstelling voor het einde van 2016 om 45% van de toestellen die op de markt worden gebracht in te zamelen voor recyclage. Tegen 2019 wordt dat 65%. Daarom zal Recupel de komende jaren inzetten op het plaatsen van RecyclePunten en het uitbreiden van het netwerk van Recupel-erkende recyclers.

Een correct ingezameld elektro-toestel wordt voor meer dan 90% gerecycleerd tot basisgrondstoffen die opnieuw kunnen worden gebruikt. België is op dat vlak een van de meest efficiënte landen ter wereld. Die efficiëntie is enkel mogelijk als het elektro-afval gecontroleerd wordt binnen gebracht.

In 2015 werden binnen het Recupel-netwerk bijna 10% meer stuks elektro ingezameld dan het jaar voordien. Ook in het Groot Wit-segment (zoals frigo’s of wasmachines) tekent zich een stijging met 7% af, een gevolg van de schommeling van de metaalprijzen op de wereldmarkt.

In de komende jaren wordt een belangrijke stijging verwacht van het aantal kleine elektronische toestellen beschikbaar op de markt. Daar horen bijvoorbeeld wearables, action cams en kleine Bluetooth-luidsprekers bij. Specifiek voor de inzameling van deze producten blijft Recupel de verspreiding van RecyclePunten voort zetten. Behalve in RecyclePunten kan elektro-afval ook bij de Kringwinkel voor hergebruik (7.173 ton in 2015), in het recyclagepark of in de winkel zelf bij de aanschaf van een nieuw toestel worden ingezameld.

Voor bedrijfsmatig afval, een segment waar nog veel potentieel ligt, was de geregistreerde inzameling vergelijkbaar met 2014. Speciaal voor dit segment heeft Recupel het logo “Recupel-erkende Recycler” geïntroduceerd.

Meer sectornieuws

Agenda