Vlaamse export bereikt nieuw historisch hoogtepunt

Vlaanderen exporteerde in 2015 voor het eerst meer dan 300 miljard euro, het hoogste bedrag ooit. Dat blijkt uit een eerste analyse van de in- en uitvoercijfers 2015 van de Nationale Bank van België, uitgevoerd door Flanders Investment & Trade. De Vlaamse import bleef status-quo op 288,8 miljard euro. Het Vlaamse aandeel in de totale Belgische export klokte af op ruim 83%.

Chemie en farma blijven met voorsprong op kop in de rangschikking van de Vlaamse exportportefeuille. De uitvoer van minerale brandstoffen - op de tweede plaats in de lijst - kende opnieuw een zware terugval. Dat was het gevolg van de prijsschommelingen van de olieprijzen.

Het aandeel van Vlaanderen in de Belgische export steeg vorig jaar tot 83,1%. Wallonië en Brussel waren respectievelijk goed voor 14,6% (-2,0%) en 2,3% (+0,8%). De Vlaamse export haalde vorig jaar een nieuw recordpeil. Toch is het groeiritme van de export wel teruggelopen sinds 2010.

Vlaanderen blijft de zesde grootste exporteur binnen de Europese Unie. Het moet enkel Duitsland, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Italië laten voorgaan. Met bijna 50 miljard euro minder uitvoer dan Vlaanderen, staat Spanje op de zevende plaats.

Meer sectornieuws

Agenda