Intercommunale Veneco neemt nieuwe start

Sofie Vandelannoote, sociologe van opleiding, staat sinds 1 juli als algemeen directeur aan het hoofd van de intercommunale. Rode draad doorheen haar hele loopbaan zijn de ondersteuning van streekontwikkeling, de begeleiding van ruimtelijke planningsprocessen en contacten met de wereld van de architectuur en de stedenbouw.
In haar nieuwe functie wordt zij geacht de vernieuwingsoperatie bij Veneco aan te sturen. Steden en gemeenten zien vandaag de dag, om uiteenlopende redenen, een aantal bijkomende taken naar zich toegeschoven waar ze vaak niet de expertise, noch de mankracht voor hebben. Dat vertaalt zich in een aantal nieuwe noden waarop de intercommunale anticipeert.
Tweeledig nieuw takenpakket
Naast de traditionele gemeentelijke dienstverlening, bouwt Veneco momenteel een bijkomend dienstenaanbod uit, dat zich op twee domeinen situeert, met name dat van de intergemeentelijke samenwerking en de regionale werking.
“De gemeentes zitten met nieuwe noden, waarop we als organisatie een antwoord op pogen te bieden. Zo zijn ze heel sterk vragende partij naar kennisuitwisseling inzake handhaving, juridische ondersteuning bij schattingen, woonuitbreidingsprojecten, milieugerelateerde aangelegenheden, …,” aldus Vandelannoote.
Veneco² heeft een 17-koppige ploeg ter beschikking, waaronder experten op het vlak van projectontwikkeling, ruimtelijke planning en stedenbouw.
Intergemeentelijke samenwerking
Als facilitator van intergemeentelijke samenwerking focust Veneco op een aantal specifieke thema’s. Er zullen vier intergemeentelijke werkgroepen worden opgericht, met name rond Bedrijvigheid & Economie, Stedenbouw & Ruimtelijke Ordening, Klimaat & Energie en Wonen.
“Ander mogelijk voorbeeld van intergemeentelijke samenwerking is de oprichting van een IOED (intergemeentelijke onroerend erfgoeddienst),” weet onze gesprekspartner.
Een erkende IOED, die minimaal uit drie gemeentes moet bestaan, kan op betoelaging van de Vlaamse overheid rekenen, weliswaar na eerst een samenwerkingsovereenkomst met het agentschap Onroerend Erfgoed te hebben afgesloten.
Regionale werking
Veneco’s actieterrein beslaat drie subregio’s - het Meetjesland, de oostrand van Gent (Lochristi tot Merelbeke) en de Leie/Scheldestreek - elk met hun eigen problematiek en eigen typologie. Om een optimale regionale werking mogelijk te maken, introduceert de intercommunale het concept van het burgemeestersoverleg. Dat overleg wordt de toetssteen voor de regionale werking. Mogelijk voorbeeld van een gezamenlijke regionale aanpak is het dossier van de herbestemming van parochiekerken. Tegen september 2017 moet elke Vlaamse gemeente immers over een parochiekerkenplan beschikken.
“Verschillende gemeentes sloten met de Vlaamse overheid een burgmeesterconvenant om tegen 2020 te vooropgestelde klimaatdoelstellingen te halen. Vele hebben thans nood aan ondersteuning om de vooropgestelde objectieven te bereiken. Voor het Meetjesland specifiek zullen we een klimaatactieplan uitwerken,” zo nog Vandelannoote.
“Standstill” ontwikkeling bedrijventerreinen voorbij
Bijkomend pluspunt van Veneco is dat een einde is gekomen aan de “standstill” van de ontwikkeling van bedrijventerreinen.
Sofie Vandelannoote: “Momenteel verkeren een honderdtal hectaren bedrijfsterreinen, zowel greenfields als transformatieprojecten, in ontwikkeling, verdeeld over acht zones in het werkingsgebied. Vanaf 2017 komen die gefaseerd op de markt,” besluit de algemeen directeur.
Veneco’s nieuwe bedrijfshuisvestingsprojecten
- Kwartier Beervelde (Destelbergen): twee voormalige militaire loodsen worden tot 24 KMO-units van 280 m² omgebouwd.
- Groot Prijkels (Nazareth-Deinze-Kruishoutem): uitbreidingszone van 80 hectaren (53 hectaren netto).
- Kunstdal (Eeklo): uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein “Kunstdal” met 5,6 hectaren (4,8 hectaren netto).
- Rieme Noord (Evergem): projectzone voor een lokaal bedrijventerrein van 7,5 hectaren (6,3 hectaren netto).
- Ter Mote (Nevele): gerealiseerd in 2011, nieuw ontsluitings- en mobiliteitsproject in ontwikkeling.
- Singelken (Sint-Laureins): ontwikkeling van lokaal bedrijventerrein.
- Moerakker (Knesselare): ontwikkeling lokaal bedrijventerrein van 5,4 hectaren (4,1 hectaren netto), deels als transformatie van het bestaande bedrijventerrein.
- Bedrijvenpark Maldegem (Maldegem): transformatie van het bestaand bedrijventerrein Krommewege en uitbreiding met een regionaal en lokaal bedrijventerrein van 36 hectaren (21 hectaren netto).
- De Meire (Gavere): ontwikkeling van een nieuw lokaal bedrijventerrein van 6,5 hectaren (4,8 hectaren netto).
- Broeken (Eeklo): ontwikkeling van een lokaal bedrijventerrein van 8,1 hectaren (5,5 hectaren netto).
- Voor Legen Heirweg (Gavere-Asper), Veneco-Eke (Nazareth-Eke) en Zaubeek (Kruishoutem-Zulte) lopen transformatieprojecten.
VENECO C.V.B.A.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.