Eerste Vlaamse “office on wheels” gaat testfase in

Sinds vorige maand pendelen een honderdtal werknemers van Colruyt Group van en naar hun vaste werkplek met een gloednieuwe autocar, die als een echt kantoor op wielen werd ingericht. Gedurende zes maanden zetten zij aldus hun reistijd in werktijd om. Bedoeling van het project is om te achterhalen of dit nieuwe transportmiddel een duurzaam alternatief kan bieden voor woon/werk-verkeer. Tegelijk wordt bekeken hoe dit concept kan leiden tot nieuwe business-modellen voor de autocar-industrie.

Op vandaag is 30% van de beroepsactieve bevolking meer dan dertig minuten onderweg van of naar het werk. 9% heeft zelf meer dan zestig minuten nodig. Zo blijkt uit het Onderzoek Verplaatsingsgedrag Vlaanderen.

Met het project “Office on Wheels” onderzoeken het VIM en BAAV, samen met verschillende partners, hoe de verplaatsingstijd nuttig kan worden gebruikt door de werkdag te laten beginnen van zodra de werknemer in de bus stapt. In de testfase legt de autocar zes maanden lang iedere werkdag het traject Gent-Halle af. Vierentwintig zitplaatsen worden ingevuld via een reservatiesysteem waar een honderdtal werknemers van Colruyt Group gebruik van maken.

Het rijdende kantoor verlaagt de file-stress van deze werknemers en heeft bovendien een positief effect op hun werk/leven-balans. Daarnaast liet Colruyt Group zich ook verleiden door het groene karakter van het concept. Indien vierentwintig mensen zich in één voertuig verplaatsen, zorgt dat voor minder voertuigen op de weg en een nagenoeg zes keer kleinere CO2-uitstoot.

De kantoorbus biedt dezelfde faciliteiten als een standaardkantoor. Via een optimale verbinding kan de werknemer zijn documenten raadplegen die zich in de cloud bevinden of inloggen op de server van het werk. Daarnaast beschikt de autocar over voldoende stopcontacten, een printer, koffiemachine en toilet.

De kantoorbus kan een mogelijke oplossing bieden voor de ontsluiting van bedrijventerreinen die vandaag moeilijk bereikbaar zijn. Het is dan ook de bedoeling om, na een positieve evaluatie van de test, andere grote bedrijven en bedrijventerreinen van dit concept te overtuigen en in de rest van België uit te rollen.

De kantoorbus werd gebouwd door VDL Bus en Coach en wordt uitgebaat door het West-Vlaams autocar-bedrijf Mandel Car. Icon en Proximus tekenen voor de Wi-Fi connectie. Het project geniet de financiële ondersteuning van het Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).