VIL wordt single-point-of-contact voor logistiek Vlaanderen

Vanaf 1 januari 2017 wordt het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) de speerpunt-cluster voor logistiek. Het door de Vlaamse regering aangestelde beslissingscomité keurde onlangs, na een eerder globaal advies op 14 juli 2016, de laatste horde van de cluster goed.

Met zijn nieuwe cluster-beleid wil de Vlaamse regering inzetten op het versterken van strategische samenwerkingsverbanden tussen bedrijven. Logistiek is verkozen als een van de speerpuntsectoren die in de toekomst economisch het verschil kunnen en zullen maken in Vlaanderen. Het VIL werd in januari 2016 formeel aangeduid om een voorstel tot speerpuntcluster-organisatie uit te werken. Onlangs werd het business plan dat het VIL hiervoor uitwerkte finaal goedgekeurd door het Hermes-beslissingscomité van VLAIO. Vanaf 1 januari 2017 wordt het VIL zo de trekker van de speerpunt-cluster logistiek.

Het “proven track record” en de grote gedragenheid door de bedrijven - meer dan vijfhonderd cluster-leden - hebben zeker bijgedragen tot deze erkenning door de Vlaamse regering.

De speerpunt-cluster logistiek zal focussen op vier domeinen: digitalisering, Flanders gateways, duurzaamheid en omni-channel.