Warmteproject ECLUSE wint eerste duurzaamheids-award Antwerpse haven

Het project ECLUSE, dat de energievoorziening van verschillende chemische bedrijven in de Waaslandhaven op termijn door een warmtenet zal vervangen, heeft de allereerste “Sustainability Award” van de Antwerpse havengemeenschap gewonnen. Het project wist een meerderheid van de stemmen van de vakjury en het publiek achter zijn naam te schrijven en liet daarmee de resterende podiumplaatsen aan de andere genomineerden, met name Qpinch, Gyproc en BASF Antwerpen.

Als het warmtenetwerk van ECLUSE op volle kracht zal draaien, wordt het één van de grootste industriële warmte-clusters in Europa. Het kan maar liefst 100% opleveren van alle groene warmte die in Vlaanderen wordt geproduceerd.

Doelstelling van ECLUSE is de energievoorziening op basis van aardgas van verschillende grootschalige chemische bedrijven door een warmtenet te vervangen. De energie voor het warmtenet wordt geproduceerd in de waste-to-energy installaties van afvalverwerker Indaver en zijn joint-venture SLECO. Het stoomnetwerk zal door Infrax worden aangelegd. Zes verbrandingsinstallaties zullen stoom produceren voor een maximaal vermogen van ongeveer 250 MW. Dat levert op jaarbasis een CO2-besparing op van 100.000 ton, vergelijkbaar met de CO2-reductie op jaarbasis van vijftig windturbines van 2,3 MW.

Het netwerk wordt bovendien zo ontworpen dat het op termijn nog kan groeien en voor een CO2-reductie kan zorgen die gelijk is aan de reductie van honderd windturbines.

Vandaag wordt de stoom in turbines tot elektriciteit omgezet. Eens het stoomnetwerk operationeel, wordt de stoom zoveel mogelijk rechtstreeks geleverd aan de industrie via het netwerk. Dat is veel energie-efficiënter en levert een belangrijke bijdrage tot de verankering van de chemische industrie in de regio. 

Meer sectornieuws

Agenda