SIG AIR Handling mikt op Top 3-positie in Europese HVAC-markt

Nieuwe productnaam “Cairox” exponent productstrategie

SIG Air Handling, een divisie van het beursgenoteerde SIG Plc. (Sheffield), heeft een ambitieuze groeistrategie uitgetekend die het bedrijf tegen 2020 naar de omzetkaap van 500 miljoen euro moet loodsen. In de voorbije jaren onderscheidde de HVAC-specialist zich door een goed gestoffeerd acquisitieparcours. Ook in de komende jaren wil het bedrijf het overnamepad blijven bewandelen. Concurrentie-onderscheid streeft SIG Air Handling na door enerzijds zwaar in te zetten op ventilatie, anderzijds door meer eigen producten te introduceren. Dat zal gebeuren onder de gloednieuwe merknaam Cairox.

SIG Air Handling maakt deel uit van de isolatie- en energie management-divisie van de in 1957 opgerichte Sheffield Insulation Group (SIG). Die boekte in 2015 een omzet van 3,2 miljard euro. Voornoemde divisie tekent voor 45% van dat cijfer. De divisies Interiors (plaasterplaten, isolatieproducten, …) en Exteriors (roofing, gevelpleisters, …) nemen respectievelijk 24% en 31% voor hun rekening. Van de zowat 10.000 medewerkers is er een tiende werkzaam in de air handling-divisie.

Ontstaan in Frankrijk

SIG Air Handling ontstond in 2001 als spin-off van de technische installatie-business van SIG France. In 1994 had SIG de Franse operaties van de Freeman Group gekocht, de op één na grootste distributeur van isolatiemateriaal in Groot-Brittannië. Onder de naam Ouest Ventil verkocht de spin-off initieel toebehoren voor luchtkanalen en later luchtkanalen. In de ventilatiewereld is het bedrijf actief met eigen producten als ATC, Saftair Ventilation en Sufix. Met 44 filialen in Frankrijk noteerde Ouest Ventil vorig jaar een omzet van 75 miljoen euro.

Een kwantumsprong volgde in 2008 toen SIG Plc Air Trade Center International B.V. (Tholen) overnam, gespecialiseerd in de distributie van HVAC-apparatuur en componenten. Air Trade Center boekte op het ogenblik van de overname een omzet van 64,5 miljoen euro via activiteiten in twaalf landen.

In de daarop volgende jaren werden bedrijven ingelijfd als het distributiebedrijf SK Sales (Groot Brittannië) en het projectgeöriënteerde Inatherm (Nederland), gespecialiseerd in ventilatie- en luchtbehandelingsoplossingen. Op 1 oktober 2015 herdoopte Air Trade Center zich tot SIG Air Handling. Nadien integreerde SIG nog HC Group (Nederland) en Interland Techniek (Nederland). Van meer recente signatuur zijn de acquisities van Profant (Graz, gespecialiseerd in traphalventilatie) en BLH Bauelemente für Lüfungstechnik (Trier, specialist in rechthoekinge ventilatiekanalen).

Op vandaag bevindt de hoofdzetel van SIG Air Handling zich in Zaventem. De groep heeft in twaalf landen distributiepunten (België, Bulgarije, Duitsland, Frankrijk, Hongarije, Nederland, Oostenrijk, Polen, Roemenië, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland). Negen onder hen ontplooien ook een assemblage-activiteit in eigen beheer.

Drie productfamilies

Het bedrijf profileert zich als one-stop-shopping point op het stuk van de luchtbehandeling. Het vermarkt zowat 15.000 referenties binnen drie productfamilies, met name luchtverbetering, luchtverplaatsing en luchtverdeling.

“Naast de distributie-activiteiten is SIG Air Handling ook actief op de project- en dienstenmarkt,” verduidelijkt Lex Hemels, managing director bij SIG Air Handling International. Dankzij een aantal recente acquisities roert SIG Air Handling zich overigens steeds vaker op de projectmarkt. “Samen met designers en architecten zijn we vaak actief op het vlak van BIM (building information modelling), betrokken bij de software-selectie en de ondersteuning bij het zich aligneren op de heersende bouwregelgeving,” zo nog Hemels.

Tot de dienstverlening horen onder meer het testen van producten en systemen (onder meer in de eigen klimaatkamers in Purmerend, Nederland) en het voorzien in de nodige opleidingen of het uitvoeren van onderhouds- en herstellingswerkzaamheden.

Meer eigen productontwikkeling

Omwille van het belang van een gezond binnenklimaat, beperkt SIG Air Handling zich niet uitsluitend tot het verschaffen van opleiding en informatie. Het bedrijf trekt ook steeds vaker de kaart van de eigen productie. Zo vervaardigt het rookafvoerventilatoren (Frankrijk), luchtbehandelings-units (Turkije), ventilatietorens (Duitsland) en klimaatplafonds (Nederland) in eigen beheer.

“In de toekomst zullen we onze productie-activiteiten verder uitbreiden,” kondigt Hemels aan. De uitbouw van de eigen productie-activiteiten sporen met SIG Air Handling’s ambitie om een groter deel van de Europese HVAC-markt naar zich toe te halen. De luchtbehandelingsmarkt groeit momenteel sterker dan de bouwsector. Sterke markt-drivers zijn de vraag naar energie-efficiëntie, een kwaliteitsvol binnenklimaat en brandbescherming. Binnen die erg versnipperde markt wil SIG Air Handling zich steeds nadrukkelijker als total solution provider profileren. Handig daarbij is dat de ingeschakelde producten van eigen makelij zijn en men voor eventuele aankoop niet bij de concurrentie terecht moet. “Door overnames valt nog heel wat bijkomend marktaandeel te rapen,” aldus Hemels, die toegeeft dat de vooropgezette omzetdoelstellingen voor 2020 voor meer dan de helft middels externe groei dienen gerealiseerd.

Voorts mikt SIG Air Handling op uitbreiding in voornamelijk de DACH-landen. Getuige de recente overnames in Graz (Oostenrijk) en Trier (Duitsland). Bijkomende acquisities in de Benelux, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk zijn evenmin uitgesloten.

Nood aan grotere merkidentiteit

Om zich krachtdadig als Europese HVAC-speler te profileren, heeft SIG Air Handling onmiskenbaar nood aan een grotere merkidentiteit. Om die reden introduceert het bedrijf thans Cairox als nieuw private label voor de eigen producten. Vooralsnog blijft evenwel nog steeds een zeker spanningsveld wegens het behouden van een aantal, goed in de markt liggende “sub brands” als Sufix, Saftair of Barcolair. Dat geldt ook voor de verschillende dochterbedrijven.

Eind vorig jaar nam Air Trade Center Belgium alvast de naam SIG Air Handling aan. Bedoeling is op termijn ook de andere dochters onder hetzelfde enseigne te brengen. Omwille van de naamsbekendheid van sommige van die bedrijven, stelt SIG Air Handling zich evenwel behoedzaam op. Vast staat evenwel dat de HVAC-specialist terzake voor een omzichtig uitdoofbeleid opteert.

Meer sectornieuws

Agenda